Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 03. 2015. 18:14 >> 18:12

DIJELILI BROŠURE

Prijava novorođenčeta u četiri koraka

Ministarstvo unutrašnjih poslova, u saradnji sa udruženjem Roditelji i UNHCR-om, podijelilo je danas ažurirane informativne brošure porodiljama u Kliničkom centru Crne Gore, sa ciljem da na jednostavan i efikasan način objasni roditeljima kako teče procedura prijave njihovog novorođenog djeteta.

"Liflet „Prijava novorđenčeta u 4 koraka“ plod je nastojanja MUP-a da bude dobar servis građanima, i u tom cilju pojednostavi procedure i učini sve relevantne informacije lako dostupnim", saopšteno je iz MUP-a.

Navodi se da je inicijativu podržalo je udruženje Roditelji, organizacija koja je u javnosti prepoznata po izuzetnoj brizi o pravima djece i roditelja, što je još jedan pokazatelj dobre saradnje MUP-a sa civilnim sektorom.

"Ideju da se roditeljima na jednostavan način približi procedura prijave novorođenčeta, koja u datim okolnostima može izgledati komplikovano i biti vrlo stresna, podržao je i UNHCR, koji je izdvojio sredstva za njihov prevod na albanski i romski jezik, kao i za njihovo doštampavanje", piše u saopštenju.

U MUP-u ističu da taj projekat u velikoj mjeri doprinosi informisanosti građana, prvenstveno novih roditelja, o proceduri upisa djece u knjige rođenih, a njime su takođe potpomognuti napori MUP-a i UNHCR-a u otklanjanu apatridije.

Prvi od četiri koraka je da rođenje djeteta u porodilištu ili drugoj zdravstvenoj ustanovi, ta zdravstvena ustanova prijavi MUP-u u roku od tri dana. Nakon toga, jedan od roditelja koji živi u bračnoj zajednici, odlazi sa svojom i ličnom kartom drugog roditelja u MUP odnosno u područnu jedinicu ili filijalu za upravne unutrašnje poslove u bilo kojoj opštini, bez obzira na mjesto rođenja djeteta.

Zatim je detaljno objašnjena procedura za dobijanje zdravstvene knjižice, jer je prva posjeta savjetovalištu doma zdravlja predviđena 15 dana nakon rođenja, a date su i informacije o pravu na jednokratnu novčanu naknadu za rođenje djeteta i mogućnost obezbjeđivanja dodatne pomoći za novorođenčad od strane opštinskih sekretarijata nadležnih za socijalno staranje.

"Informativne brošure prvi put su štampane 2013. godine, a podaci, kako u prethodnoj, tako i u inovinraroj verziji, dobijeni su od strane Fonda za zdravstveno osiguranje, centrara za socijalni rad i lokalnnih samouprava. MUP, udruženje Roditelji i UNHCR u narednom periodu doštampane brošure distribiuiraće svim porodilištima u Crnoj Gori, koje će roditeljima biti uručivane po izlasku iz zdravstene ustanove", kazali su iz MUP-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније