Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 03. 2015. 21:41   >>  21:56 5

CRVENI ALARM

Sjever opet bez struje, jug pod vodom!

Zavod za hidrometerologiju i seizmologiju Crne Gore za danas je objavio crveni meteoalarm, zbog jake kiše koja pada u južnom i centralnom dijelu i snijega na sjeveru. Gradovi na primorju su pod vodom, na sjeveru pada snijeg, a više puteva je zatvoreno, zbog odrona i padavina. Zbog loših vremenskih uslova, bez struje su stanovnici Andrijevice, Pljevalja, Gusinja i Plava, dok je Kolašin dobio struju nakon višesatnog prekida. Od sinoć području Herceg-Novog palo je 140 litara kiše po metru kvadratnom, na Žabljaku je izmjereno 121 centimetra snijega.

Mještani poplavljenog grbaljskog sela Glavatske kuće odbili su evakuaciju koju su im danas ponudile opštinske službe.

Prema riječima potpredsjednika opštine Kotor Branka Nedovića, za njih su Osnovnoj školi u Radanovićima obezbijeđeni prevoz, smještaj, hrana, odjeća, obuća i higijenska sredstva, ali su oni odlučili da ostanu u svojim domovima, uglavnom koristeći spratove ili potkrovlja.

"Sve što im je ponuđeno biće spremno za upotrebu i sjutra, odnosno koliko bude trebalo", kazao je Nedović agenciji MINA.

Nedović nije mogao da precizira koliki je broj domaćinstava ugrožen.

"Najvažnije je da su sačuvani ljudski životi, a šteta na kućama i na automobilima u koje je prodrla voda jeste velika i to će se tek utvrditi", kazao je Nedović.

Sjever bez struje

Stanovnici opština Andrijevica, Plav i Gusinje opet su bez struje, zbog ispada dalekovoda Berane – Andrijevica. Iz CGES-a je najavljeno da struje neće biti tokom cijele noći.

Crnogorski elektroprenosni sistem saopštio je da su dalekovodne ekipe u 17 sati, vanrednim naporom, osposobile 110 kV dalekovod "Berane-Andrijevica", čime su stvoreni uslovi za uredno napajanje strujom Andrijevice, Plava i Gusinja.

Iz CGES-a su se zahvalili potrošačima  na razumijevanju, uz napomenu da čine sve kako do ovakvih situacija ne bi došlo.

Ipak, nevrijeme koje je zahvatilo Crnu Goru, učinilo je svoje.Na kraju, ističemo  da  su zbog nevremena i dalje  mogući problemi u radu i funkcionisanju prenosnog sistema, poručili su iz te kompanije.

Zbog pada stubova za niskonaponsku mrežu, od 16 sati i 30 minuta, u prekidu je saobraćaj na regionalnom putu Slijepač most- Pljevlja.

Dotrajali stubovi su pali na samu magistralu, pa žice vise okolo i onemogućavaju prolaz, javlja dopisnik Radija Crne Gore Vukoman Kljejević. 

Blokirani su i čistači snijega, pa je na toj dionici napadalo već petnaestak centimetara snijega. Ukoliko se ubrzo ne uklone stubovi i žica postoji opasnost od sniježne blockade, s obzirom da snijeg pada jakim intezitetom.

Prema podacima Hidrometeorološke stanice Igalo, od 21 sat sinoć do jutros na području Herceg-Novog palo je oko 140 litara kiše po metru kvadratnom, što je najveća količina padavina zabilježena ove zime u tom gradu.

 

Krizni štab Opštine Herceg Novi, na čelu sa predsjednikom Nikolom Gojkovićem, sa predsjednicima javnih preduzeća i predstvnicima Elektrodistribucije ocijenio je da je situacija u Herceg Novom zbog obilnih padavina alarmantna.

Odvodni kanali ne mogu da prihvate ovoliku količinu vode pa su ulice i trgovi uglavnom preplavljeni. Dijelovi magistrale takođe su pod vodom,  javlja Radio Herceg Novi.

“Sve službe su na ternu i biće u pripravnosti tokom dana. Molimo građane da bez velike potrebe ne napuštaju domove”, poručio je, preko portala Radija Jadran, Gojković.

Prema njegovim riječima, najkritičnija situacija trenutno je u Bijeloj i Kamenarima, kao i u Sutorini i Njivičkom putu. U nekoliko kuća u slivu rijeke Sutorine voda je već prodrla.

Predsjednik Skupštine Andrija Radman kao i potpredsjenik Dragan Jankvović obilaze grad od Sutorine ka Herceg Novom, dok su predsjendik Opšptine, Nikola Gojković i potpredsjednica Tamara Vujović na putu ka rivijeri.

“Zbog velikog broja poziva građana, apelujemo na mještane da se sami organizuju koliko mogu na mjestima gdje je to neophodno, ali svakako telefon Opštine za pozive konstantno je otvoren. Građani se mogu obratiti na telefon 321 – 564”, poručio je Gojković.

Tek kada prestane kiša i vrijeme se stabilizuje komisija za procjenu eventualne štete mogla bi da izađe na teren. 

Prijete poplave

U Crnoj Gori, zbog obilne kiše, postoji opasnost od poplava, upozoreno je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Dežurni meteorolog Daliborka Bajčeta, kazala je agenicji Mina da je najviše padavina, od šest d 13 sati, bilo u Herceg Novom, 137 litara po kvadratnom metru.

Na Cetinju je palo 110 litara kiše, Podgorici 42, Nikšiću 19, Baru 54 i Ulcinju 29 litara.

"U većem dijelu držve padavine su umjerenog i jakog intenziteta pa može doći do poplava", kazala je Bajčeta.

Kiša je uzrokovala probleme i u Tivtu, ekipe komunalnog preduzeća vrlo brzo su sanirale posljedice i apeluju na građane da ne odlažu otpad u odvodne kanale i potoke.

 

Evakuišu stanovništvo u mjesto Glavatske kuće

Stanovništvo sela Glavatske kuće u Grblju najvjerovatnije će biti evakuisano jer je taj grbaljski dio, uslijed obilnih padavina, pod vodom.

Prema riječima komandira opštinske Službe zaštite i spasavanja, Maksima Mandića, u pomoć su pozvani Služba zaštite iz Budve, Direktorat za vanredne situacije, Regionalni centar za obuku ronilaca i Vojska Crne Gore.

Kako je naveo, očekuje se da te službe obezbijede i čamce za prevoz stanovništva do mjesta pripremljenog za evakuaciju.

„Škola u Radanovićima otvorena je za prihvat stanovništva, obezbijeđena je hrana kao i sve ostalo što je neophodno u ovakvim situacijama. Zbog aktuelnih neprilika u Opštini će danas zasjedati Krizni štab za poplave“, kazao je Mandić.  

U Budvi je jakog nevremena i oko 11 sati došlo do manjeg odrona na Zavali. Kamenje sa magistrale je brzom reakcijom pripadnika Službe zaštite i spasavanja Budve uklonjeno, i saobraćaj je normalizovan.

Saobraćajnice u Budvi i Petrovcu su poplavljene, baš kao i bulevar kroz Bečiće. Nekoliko stanova u naselju Velji vinogradi je poplavljeno.

Zbog loših vremesnkih uslova stanovnici opština Kolašin, Pljevlja i Plav nemaju struju. Težak jugov snijeg pokidao je električne vodove na dalekovodu Kolašin-Mojkovac.

U Bijelom Polju u prijepodnevnim satima struju nije imalo gradsko područje. Prema riječima sekretara Sekreterijata za stambeno komunalne poslove i saobraćaj Dejana Lukovića putevi prema svim mjesnim centrima su prohodni kao i ulice na gradskom i prigradskom području, a u toku je čišćenje više seoskih puteva.

Tivat: Vozila pod vodom 

Zbog obilnih padavima i kiše koja neprekidno pada od noćas poplavljen je i lokalni put Tivat - Radovići. Na dijelu prema Solilima na saobraćajnici je zbog visoke vode ostalo i nekoliko automobila, koje sa vatrogasnim vozilima izvlače pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Krtoli, kazao je za Radio Tivat, komandir Stefan Kostić.

Voda je prodrla i u podrum Osnovne škole, „Branko Brinić" u Radovićima. Preplavljena je magistarla na skretanju prema Lovanji pa je oko 13.sati, kazao je načelnik Službe zaštite i spašavanja Tivat, Drago Kordić preporučeno da policija obustavi saobraćaj i preusmjeri preko Kavča i Trojice.

Zbok jakog vjetra i kiše popodnevni avion "Air Serbie" iz Beograda za Tivat preusmjeren je na podgorički aerodrom, a poplavljena je i pista na Aerodromu pa je nešto prije 13 sati i zvanično zatvoren za saobraćaj.

Zbog toga su tri planirana poslijepodnevna leta za Beograd i Moskvu otkazani ili preusmjereni na podgorički aerodrom.

Bez struje i dvije trećine Ulcinja

Zbog velikog nevremena praćenog obilnim padavinama, potpuno je poplavljena trafostanic „Grad“ u Ulcinju zbog čega je bez napajanja električnom energijom  više od dvije trećine Ulcinjske opštine.

Dok se voda ne povuče, nije moguće obezbijediti napajanje.

"Elektroprivreda Crne Gore čini sve da se ova situacija prevaziđe. Vremenski uslovi su i dalje vrlo nepovoljni, kiša neprestano pada i trenutno nije moguće dati prognozu kada će se stabilizovati snabdijevanje električnom energijom", kazali su iz EPCG.

Zatvoren za saobraćaj podvožnjak na Zlatici

Zlatički podvožnjak u Podgorici je zatvoren, a ostalih zastoja u saobraćaju nema.

Iz podgoričkog Vodovoda su saopštili da na trgu Nikole Kovačevića ima manjih izliva kanalizacuije, prenosi Mina.

U naselju Stari aerodrumi i djelu Vrela Riničkih su otvorene šahte i fekalne kanalizacije pa se apeluje na građane da ne otvaraju poklopce šahti kako ne bi prouzrokovali "dalekosežne posledice".

Oni su objasnili da zbog otvaranja poklopaca može doći do izlivanja fekalne kanalizacije, jer je vodovodno-kanalizaciona mreža opterećena.

Žabljak: rekordna visina snijega ove zime

Kako se proljeće bliži, zima na Durmitoru sve jače steže. Za posljednjih 20 sati palo je novih blizu 60 cm snijega. Meteorolozi su danas u 13 sati izmjerili 121cm snijega, što je rekod u Žabljaku ove zime.

Tek što su se mještani durmitorskog kraja oslobodili posljedica februarskog nevremena i mećave početkom marta ponovo su se našli u sniježnoj blokadi.

U prekidu je saobraćaj na putu Žabljak - Nikšić, zbog nevremena na Vojniku, ali i preko Jezerske visoravni gdje je vidljivost smanjena na minimum.

Jedini prohodan put u opštini je put Žabljak - Djurdjevića Tara prema Pljevljima i Mojkovcu gdje neprekidno dežuraju ekipe Crnagora puta.

Sva durmitorska sela su ponovo odsječena, a u samom gradu komunalna služba rasčišćava glavne gradske saobraćajnice. Zavijani automobili na parkinzima i trotoarima kao i brda snijega visoka i po nekoliko metara u centru grada i duž gradskih ulica otežavaju rasčišćavanje grada.

Snabdijevanje strujom je redovno.

Osim snijega Žabljak bi ovih dana trebalo da bude bogat i sa gostima. Danas se očekuje dolazak više stotina sportskih rekreativaca, učesnika tradicionalno Zimskog festivala sportske rekreacije, popularnog SKI FESTA koji će se , u organizaciji Crnogorskog saveza "Sport za sve", održati narednih dana na skijaškim terenima Durmitora.

U Kolašinu je izmjereno 19cm snijega, Šavniku 12, Andrijevici i Pljevljima sedam centimetara.

U Plavu, Bijelom Polju i Plužinama visina snijega je pet centimetara, a Rožajama i Beranama dva. Najniža temteratura jutros je u osam sati izmjerena je na Žabljaku, - 3 stepena, a najviša u Baru 13 stepeni.

U bjelopoljskoj opštini, građani na području Vraneške i ovog puta su ostalli bez električne energije, dok je u prijepodnevnim satima bez strujeje bilo i gradsko područje.

Prema riječima sekretara Sekreterijata za stambeno komunalne poslove i saobraćaj Dejana Lukovića putevi prema svim mjesnim centrima su prohodni kao i ulice na gradskom i prigradskom području.

(Foto Radio Jadran)

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније