Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 03. 2015. 12:18 >> 13:47

PRIMORJE

Voda se povlači, puteve čiste

Dan nakon obilne kiše koja se mjerila u stotinama litara po kvadratnom metru, u Boki i Budvi situacija se smiruje.

Voda je počela da se povlači sa potopljenih saobraćajnica, sportskih terena, prizemlja zgrada i kuća, rijeke se vraćaju u svoja korita, a najviše posla ponovo imaju u komunalnim službama, prenosi Radio Jadran.

Prema riječima načelnika Službu zaštite i spasavanja u Boki i Budvi, danas se saniraju posljedice nevremena, mada su svi imali "mirnu" noć i bez intervencija.

Nema kritičnih mjesta nigdje po opštinama ali ipak, svi su još uvijek u stanju pripravnosti.

Komandir Vatrogasne jedinice u Herceg Novom Damjan Lončar kaže za Radio Jadran da je pola jedinice bilo angažovano na terenu, ali tokom noći nisu imali nijedan poziv građana.

"Saniraju se posljedice poplava i odrona, čiste se ulice, vjetar je malo pojačan pa smo samim tim i mi pojačali bezbijednost, u slučaju da neko od građana zove, ali ni tokom noći ni jutros poziva nismo imali", kaže Lončar.

Direktor JP Stambeno komunalno Herceg Novi, Boris Sefrović, kaže nam da je za tehničku službu ovog preduzeća i danas veoma radno, mada nijedno mjesto u gradu nije kritično.

"Uklanjamo sve od nanosa, pokušaćemo i potok Dubravica u Bijeloj da očistimo jer smo dobili nalog, otčepili smo i fontanu na Toploj koja je jutros prelijevala, i čistimo nanose duž rivijere koje su ostale iza poplava", navodi Sefrović.

Nakon jučerašnjih obilnih padavina danas je u Kotoru situacija znatno bolja. Svi putni pravci u Kotoru su prohodni, ali se preporučuje dodatni oprez. 

„Voda se od ponoći značajno povukla, a posljednju intervenciju imali smo oko 21 sat u grbaljskom selu Pipoljevac gdje je požar zahvatio jednu od kuća. Teren obilazimo i situacija je znatno bolja. Niko od mještana Glavatskih kuća – sela koje je juče zbog obilne kiše bilo ugroženo nije želio da se evakuiše, a naročito nakon što su zapazili da se voda povlači", kazao za Radio Kotor komandir Službe zaštite i spašavanja Maksim Mandić.

Prema njegovim riječima tokom jučerašnjeg dana zabilježeno je oko dvadeset intervencija. „Interevenisalo se zbog poplava, saobraćajnih nezgoda, uklanjanja polomljenih stabala ali i automobila koji su bili zaglavljeni u blatu, tako da ovoliki broj intervencija koje smo obavili u saradnji sa kolegama iz drugih gradskih službi do sada nismo zabilježili", kazao je Mandić.

U Baru je juče palo više od 148 litara kiše po kvadratnom metru, kazao je dežurni u Hidrometorološkoj stanici Bar Zoran Popović. Najjači intenzitet bio je juče od 11 do 14 sati, a zabilježeni su i udari jugoistočnog vjetra olujne jačine, prenosi Bar info.

Prema informaciji iz barske Policije, odron kod tunela Sozina, zbog kojeg je saobraćaj između Bara i Podgrice bio u prekidu od juče, uklonjen je jutros u 1.45.

Na pojedinim putnim pravcima kroz barsku opštinu, naročito kroz Sutomore, saobraćaj je otežan ili je u prekidu.

I Tivtu je situacija bolja, voda se povlači, ali je jak vjetar tokom noći čupao stabla.

Budvanska opština je takođe juče bila bukvalno potopljena počev od saobraćajnica, do prizemlja stambenih zgrada i privatnih kuća. Međutim, situacija je danas umnogome mirnija, uvjerava načelnik Službe zaštite i spasavanja, Zdravko Šljukić.

"Na lokalnim putevima ima još manjih odrona, ali to rješavamo privatnom mehanizacijom i u saradnjim sa Komunalnim preduzećem. Manje probleme imamo i sa crpljenjem vode iz prizemlja i podruma zgrada, ali ništa za sada nije alarmantno. Lijepo vrijeme nas danas služi, pa činimo sve da što prije saniramo posljedice nevremena", kaže Šljukić, za Radio Jadran.

Kad je riječ o količini kiše, u hercegnovskoj opštini tokom jučerašnjeg dana, podjsetićemo, palo je 220 litara po m/2, dok je u tivatskoj opštini palo 125 l po m2.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније