Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 03. 2015. 15:30 >> 15:26

NAŠI I HRVATSKI LJEKARI

KC: Operacija sinusa novom metodom

Tim ljekara Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i Kliničko-bolničkog centra (KBC) “Rebro” iz Zagreba, uradio je dvije složene operacije nosa i sinusa novom metodom-funkcionalnom endoskopskom hirurgijom sinusa (FESS).

Kako su naveli iz KCCG-a, klasična operacija sinusa podrazumijevala je nemogućnost da se ukloni svo izmijenjeno (bolesno) tkivo, povređivanje okolnog zdravog tkiva, teži i duži postoperativni tok, često potrebne ponovne operacije.

"Nova metoda podrazumijeva da se kroz nozdrve ulazi kamerom, što omogućava hirurgu da preciznije koristi instrumente u svim pravcima. Proširuju se ušća sinusa, odstranjuje se upaljena zadebljala sluznica i stvara se mogućnost da se sinusi prirodno ventiliraju i prazne. To poboljšava funkciju nosa i otklanja tegobe. Oporavak poslije operacije je znatno kraći i lakši, a najčešće se zdravstveni problem riješi nakon prve operacije. Međutim, u nekim slučajevima, kao na primjer kod polipa koji su alergijske prirode, može biti potrebno i ponovno operativno liječenje jer se radi o stanjima koja se ne mogu nijednom tehnikom stopostotno ukloniti", navodi se u saopštenju.

Partner KCCG u ovom projektu je Klinika za bolesti uha, grla i nosa i hirurgiju glave i vrata KBC-Zagreb, koji su u Hrvatskoj odlukom tamošnjeg Ministarstva zdravlja, referentni centar za taj vid hirurškog liječenja što garantuje kvalitet u radu i edukaciji kadra.

"Ovim se stiču uslovi da se pacijenti više ne upućuju na liječenje van Crne Gore, što je višestruko značajno i za njih i za njihove porodice, jer neće morati da se predugo odvajaju od svojih svakodnevnih obaveza zbog operacija i kontrolnih pregleda", saopšteno je.

Operativne zahvate izveli su Gorazd Poje iz KBC Zagreba, i ljekari KCCG Elvir Zvrko, Dejan Leković, Stana Vujović i Svetlana Pavićević, i Rajka Mugoša

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније