Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 03. 2015. 15:47   >>  15:41 1

"IMA JOŠ POSLA"

UN: Crna Gora napredovala u zaštiti žena

Crna Gora je napredovala u obrazovanju i zapošljavanju žena, ali treba još mnogo da uradi na eliminaciji nasilja, podsticanja ženskog preduzetništva i učešća u odlučivanju, ocijenjeno je iz Organizacije Ujedinjenih nacija (UN) u Podgorici.

Oni su, povodom Dana žena – 8. marta, kazali da su žene, suprotstavljajući se diskriminaciji, segregaciji i ugnjetavanju, uspjele da ostave snažan pečat širom svijeta, i da Crna Gora nije u tome izuzetak.

„Iako je konkretan napredak postignut na mnogim poljima, kao što su obrazovanje i zapošljavanje, još mnogo treba uraditi u eliminaciji nasilja, podsticanje ženskog preduzetništva, učešća u odlučivanju, kao i na ostvarivanju jednakih primanja“, navodi se u saopštenju Organizacije UN u Crnoj Gori.

V.d. stalnog koordinatora UN i predstavnik UNICEF-a u Podgorici, Bendžamin Perks, kazao je da u Crnoj Gori žene zarađuju 18 odsto manje od muškaraca koji rade isti posao.

„Istovremeno, žene, koje čine polovinu ljudskih resursa u zemlji, učestvuju sa manje od deset odsto u preduzetništvu. Očigledna je i potreba za daljim jačanjem i povećanjem učešća žena u politici”, smatra Perks.

Prema njegovim riječima, proces pristupanja Evropskoj uniji omogućava dobar okvir za kontinuirani razvoj Crne Gore kao društva jednakih mogućnosti, kako za muškarce, tako i za žene.

„Nedavno usvojene kvote rezultirale su povećanjem broja žena u lokalnim parlamentima sa pet na 26 odsto posljednje tri godine. Međutim, sa samo 18 odsto žena članica Skupštine, Crna Gora je na 80. mjestu na listi Inter-parlamentarne unije“, naveo je Perks.

On je kazao da su, zahvaljujući uvođenju Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, podizanju svijesti i naporima da se ojača koordinirani multi-institucionalni odgovor, rezultirali porastom prijavljivanja nasilja u porodici za 270 odsto u protekle tri godine.

„Takav trend svjedoči o očiglednom porastu povjerenja i očekivanju žrtava da im država pruži adekvatnu zaštitu, ali stavlja dodatni pritisak na institucije da efikasnije reaguju“, rekao je Perks.

Kako je poručio, način na koji građani spriječavaju nasilje nad ženama i štite žrtve govori o prirodi društva.

„U Crnoj Gori, u Evropi, a i širom svijeta postoje žene koje su zastrašene i ponižavane u svojim domovima, na radnim mjestima i drugdje u društvu“, upozorio je Perks.

On je ocijenio da je neophodan snažan sistem zaštite za žene i konstantan rad na izgradnji ambijenta u kojem su osnažene sve žene kako bi, kako je naveo, mogle da ostvare svoja ljudska prava i u potpunosti razviju svoje potencijale.

„Za Crnu Goru, ova godina je presudna za pozicioniranje rodne ravnopravnosti u vrh nacionalne razvojne agende“, poručio je Perks.

(MINA)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније