Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 03. 2015. 15:53 >> 15:47

INICIJATIVA USSCG

Imaju podršku većine poslaničkih klubova

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) razgovorala je sa svim poslaničkim klubovima u Skupštini Crne Gore, izuzev poslaničkog kluba DPS-a, o inicijativi da se pokrene dopuna Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kako bi se zaposlenoj ženi koja rodi troje djece i ostvari najmanje 25 godina radnog staža, odnosno koja rodi četvoro ili više djece i ostvari najmanje 15 godina radnog staža, omogućilo pravo na doživotnu naknadu u visini 70% prosječe zarade u Crnoj Gori.

"Tokom razgovora, Inicijativa je pozitivno ocijenjena i podržana od strane većine poslaničkih klubova, s tim što je Poslanički klub SDP-a održivost ove inicijative uslovio visinom finansijskih izdataka za ove namjene, koji ne bi uticali na održivost Budžeta", saopšteno je iz USSCG.

Iz te sindikalne organizacije ističu da od maja 2013.godine vodi kampanju na zaštiti ranjivog položaja žena na tržištu rada kada je u pitanju ostvarivanje materinstva.

"Ovo prevashodno iz razloga što, u neoliberalnom konceptu tržišta rada, naše koleginice koje žele da ostvare materinstvo sve teže nalaze zaposlenje, jer im to predstavlja jednu od ključnih barijera kod poslodavaca. Sve to je uticalo da prosječna starost žene pri prvoj zakonskoj vezi dostigne 30 godina i da kontinuirano bilježimo drastičan pad stope nataliteta u prethodne dvije decenije", piše u saopštenju.

Prema njihovim riječima, osim toga, žene koje ostvare materinstvo, a u radnom su odnosu, svakodnevno se izlažu dodatnim naporima kako bi odgovorile radnim zadacima na poslu i potrebama porodice.

Pravo da zaposlena žena koja rodi troje djece i ostvari najmanje 25 godina radnog staža, odnosno koja rodi četvoro ili više djece i ostvari najmanje 15 godina radnog staža, ostvari doživotnu naknadu u visini 70% prosječe zarade u Crnoj Gori se ne bi moglo koristiti za vrijeme trajanja radnog odnosa i isključivalo bi mogućnost istovremenog korišćenja prava na penziju, kažu iz USSCG.

"USSCG podržava Predlog dopuna Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti koji je u Skupštini Crne Gore podnio poslanik Aleksandar Damjanović i poziva sve poslanike i poslanice da svojim glasom podrže usvajanje ovog zakona", navodi se u sasopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније