Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Anadolija ]

10. 03. 2015. 13:24 >> 16:00
2

PROTEST U BUDVI

"Đe ćeš školjke da skupljaš?"

Članovi crnogorske nevladine organizacije "Green Home", koja se bavi pitanjem ekologije i zaštite životne sredine, u saradnji sa udruženjem hrvatskih organizacija "S.O.S. za Jadran", protestovali su danas u Budvi protiv najavljenog istraživanja nafte i gasa u Jadranskom moru.

 

Povod za protest je Jadranski samit o nafti i gasu, koji je danas počeo u Budvi, i koji ima za cilj da ispita aktuelne mogućnosti i izazove u oblasti eksploatacije nafte i gasa u jadranskom regionu.

Protestu se priključilo nekoliko desetina aktivista organizacija za zaštitu životne sredine, koji su nosili transparente "Ne bušenju Jadrana", "Montenegro oil beauty", "Ne damo Jadran za privatnu eksploataciju", i "More nije privatna prćija".

Govoreći o najavljenom istraživanju nafte i gasa u crnogorskom podmorju, Nataša Kovačević iz organizacije "Green Home" poručila je da ne želi da se uništi ideja ekološke Crne Gore.

"Ne želimo da se uništava naša životna sredina, naše ribarstvo i turizam, za koji smo se decenijama zalagali. Ne želimo da se uništi ideja ekološke Crne Gore. Eksploatacija nafte, odnosno njeno istraživanje podrazumjeva da se ti radovi izvode na tri kilometra od naše obale. U Hrvatskoj je stvar nešto drugačija, jer je linija istraživanja na nekih 10 kilometara od obale. Možete zamisliti kako će to da utiče na naš turizam i na naš slogan 'Wild beauty', koji smo godinama razvijali", kazala je Kovačević.

Ona je istakla da bi trebalo građanima omogućiti da se izjasne o ovom pitanju.

"Ne želimo da vidimo naftne platforme na našem moru. Pozivamo Vladu Crne Gore da poništi tender o istraživanju nafte i omogući da se građani na referendumu izjasne o ovom pitanju", kazala je Kovačević.

Podrška ekološkim organizacijama u Crnoj Gori koje se protive istraživanju nafte i gasa u crnogorskom podmorju stigla je iz Hrvatske.

Luka Tomac, iz koalicije "S.O.S. za Jadran", koja se zalaže za očuvanje Jadrana od naftnog zagađenja, kazao je da je Jadran jedan, te da borba treba biti zajednička.

"Ovdje smo kako bismo izrazili podršku kolegama iz Crne Gore. Jadran je jedan, bitka za Jadran treba biti jedna i zajednička. U Hrvatskoj svi stručnjaci turizma i ribarstva se protive ovom projektu. Borićemo se za čitav Jadran bez naftnih platformi", poručio je Tomac.

Nevladina organizacija MANS, podržala je današnji protest koji su organizovale ekološke organizacije. Iz ove NVO je poručeno da Ministarstvo ekonomije Crne Gore ovaj projekat sprovodi potpuno netransparentno.

"Tražili smo dokumentaciju o tome da li se projekat planira na realnim i održivim osnovama. Ministarstvo ekonomije je te podatke proglasilo povjerljivim. Takođe, nemamo podatke kolika bi bila dobit od ovog posla, kao i koliko bi bila šteta u slučaju da dođe do havarija na naftnim platformama", kazala je Ines Mrdović, aktivistkinja MANS-a.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније