Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 03. 2015. 18:28 >> 18:22

U KCCG

Za dvije godine 21 transplantacija

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), u protekle dvije godine, urađena je 21 transplatacija, od čega 20 od živih donora, a jedna od mrtvog donora, saopšteno je iz Udruženja nefrologa Crne Gore.


Cilj obilježavanja Svjetskog dana bubrega, u organizaciji Udruženja nefrologa Crne Gore i Udruženja pacijenata na dijalizi i pacijenata sa transplantiranim bubregom, je podizanje svijesti građana o potrebi donacije organa i razvoju donorske mreže u državi.

Nefrolog iz KCCG i članica Udruženja nefrologa Crne Gore, Marina Ratković, kazala je da je uvođenjem transplatarnog programa 25. septembra 2012, crnogorska nefrologija dobila mogućnost da bolesnicima pruži sveobuhvatan, integrativan pristup u dijagnostici i terapiji, poštujući i primjenjujući principe i doktrinu najsofisticiranije nefrologije.

U CG 11 cebtara za liječenje

“U KCCG, u toku prošle dvije godine, urađena je 21 transplatacija od čega 20 od živih donora i jedna od mrtvog donora, odnosno kadaverična transplatacija”, ukazala je ona.

Kako je podsjetila Ratković, u Crnoj Gori postoji 11 centara za liječenje pacijenata sa hroničnom bubrežnom bolešću što ispunjava medicinske, zakonske i komforne kriterijume.

Kako je kazala, od 2006. godine nefrološko udruženje Crne Gore punopravni je član Evropskog udruženja nefrologa što omogaćava jednako tretiranje sa drugim državama koji ažurno šalju podatke, a koji su prikazani na zvaničnom evropskom sajtu.

“Mi se ne nalazimo ni na začelju, ni na vrhu, ali svake godine povećavamo kvalitet i mijenjamo mjesto u zajedničkoj porodici evropskih nefroloških udruženja”, poručila je Ratković.

Prema njenim riječima, od 2012. do 2015. godine broj transplatiranih pacijenata porastao je na 116, u tekućoj godini urađene su već dvije transplatacije, a do kraja mjeseca očekuju se još dvije žive transplatacije.

Ratković je objasnila da, prema tipu donora, u Crnoj Gori postoji oko 65, 2 odsto žive transplatacije, 22, 6 odsto kadaverične i 12, 2 odsto živih nesrodnih transplatacija.

Ona je ocijenila da je preživljavanje pacijentata sa transplantiranim bubregom u Crnoj Gori "sasvim zadovoljavajuće".

„Od 113 pacijenata sa transplantiranim bubregom njih šest je ponovo vraćeno na hemodijalizu, a šest pacijenata je umrlo. Procenat smrtnosti kod pacijenata je ispod šest odsto što je daleko manje od procenta smrtnosti u državama u zapadnoj Evropi i Americi“, ocijenila je Ratković.

Prema njenim riječima, potrebno je raditi na širenju donatorske kadaverične mreže, a u posljednje dvije godine ispitano je 120 pacijenata, a uspjeli su da urade samo 21 transplataciju.

U izradi pravilnici

Jedina kadaverična transplatacija urađena je osmog decembra 2014.

„U 2013. je urađeno devet transplatacija, u prošloj osam, a za tekuću godinu imamo isplanirano već sedam pacijenata. Ta brojka će biti veća ako svi budemo složni u ideji i želji da ostvarimo te kadaverične transplatacije kod pacijenata“, poručila je Ratković.

Ona je podsjetila da je novembra 2009. godine donesen prvi Zakon o transplataciji organa u Crnoj Gori, a pravilnik o živoj transplataciji i moždanoj smrti doneseni su 2012. godine.

U izradi su, navela je Ratković, pravilnici o kadaveričnoj transplataciji.

Ratković smatra da decembra 2013. godine nije izglasan bolje regulisan Zakon o donaciji organa a, kako je najavila, u narednih par mjeseci trebalo bi da se donese dorađeno obrazloženje za moždanu smrt i za Zakon o donaciji organa poslije moždane smrti.

„To je takozvana pretpostavljena saglasnost koja obezbjeđuje da, bez obzira da li je neko nosilac kartice i da li neko zavještao svoje organe, nakon moždane smrti te osobe konačnu odluku o eventualnoj donaciji donosi najbliža porodica pacijenta, bez obzira što se on u toku života izjasnio kao donor“, rekla je ona.

Prema njenim riječima, neophodno je dalje razvijati kadaveričnu transplataciju u Crnoj Gori.

“A a zavještanje organa, kao mjerilo razvoja jednog donorskog i transplatorskog sistema, mjerilo je i razvijenosti društva i mora da bude na mnogo većem i značajnijem nivou“, zaključila je Ratković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније