Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 03. 2015. 18:24 >> 19:24
13

DONOŠENJE ZAKONA

MCP: Uvažiti položaj najbrojnije Crkve

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske, na jučerašnjoj redovnoj godišnjoj sjednici Eparhijskog savjeta i Eparhijskog upravnog odbora, poručili su da je sve uočljivija potreba da je hitno potrebno pristupiti ozbiljnom radu na donošenju Zakona o pravnom položaju Crkava i vjerskih zajednica i da očekuju da se, kao što je to slučaj u zemljama regiona, uvaži položaj najbrojnije Crkve.

"Eparhijski savjet i Eparhijski upravni odbor zahtjevaju od izvršnih i zakonodavnih vlasti Crne Gore da u ovaj proces neizostavno, na suštinski način, uključe predstavnike Pravoslavne Crkve i drugih tradicionalnih Crkava i vjerskih zajednica u Crnoj Gori, kao što je već urađeno u svim državama u regionu koji su donosili slične zakone", saopšteno je iz MCP-a.

Istakli su da je u svakoj od zemalja regiona, ali i šire, naročito uvažavan položaj najbrojnije Crkve, pa očekujuo da će to biti slučaj i u Crnoj Gori.

"Svaki drugi način donošenja ovog Zakona ne bi imao puni legitimitet niti bi bio na korist crnogorskog društva. Članovi Eparhijskog savjeta i Eparhijskog upravnog odbora su izrazili svoje očekivanje da će se u sledećem periodu konačno ispuniti obaveza i pristupiti radu na Zakonu o restituciji oduzete imovine Crkvama i vjerskim zajednicama", navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, neobično im je da se takav važan problem toliko dugo odlaže, naglašavajući da je Zakon o restituciji, iz kojeg su isključene Crkve i vjerske zajednice, na snazi već duži niz godina, a država Crna Gora je u vrijeme njegovog donošenja preuzela obavezu da će u kratkom roku donijeti Zakon u koji će uključiti Crkve i vjerske zajednice.

Kritikovali ponašanje MUP-a

"Ne treba zaboraviti da je oduzimanje crkvene imovine vrlo često bilo praćeno i nasiljem tadašnjih vlasti. Ne želimo, valjda, da sa tekovinama nasilja stvaramo budućnost Crne Gore. U svakom od pomenutih procesa se moraju u punoj mjeri poštovati ime, identitet, dostojanstvo, istorijski, duhovni i pravni kontinuitet, kao i istorijska uloga Mitropolije crnogorsko-primorske u Crnoj Gori", poručili su iz MCP.

Kazali su da je i na početku ove godine uočeno pristrasno i nezakonito postupanje jednog broja državnih organa, naročito Ministarstva unutrašnjih poslova, u postupcima odobrenja privremenog boravka vjerskim licima i službenicima Mitropolije crnogorsko-primorske i drugih pravoslavnih eparhija Srpske Patrijaršije u Crnoj Gori.

"Takvo ponašanje je kulminiralo progonom iz Crne Gore protojereja-stavrofora Velibora Džomića, paroha podgoričkog i koordinatora Pravnog savjeta Mitropolije. Javnost je u velikoj mjeri upoznata sa ovim slučajem i danas je svima u Crnoj Gori jasno da je taj progon inspirisan političko-ideološkim razlozima, te da je neutemeljen na Ustavu i zakonu naše zemlje", još jednom su ponovili iz MCP-a.

Smatraju da se nacionalna bezbjednost Crne Gore samo urušava takvim postupcima državnih organa.

"Zato što ono urušava vladavinu prava i jednakost građana, koji su jedini garant očuvanja bezbjednosti i stabilnosti naše države. Eparhijski savjet i Eparhijski upravni odbor pozivaju nadležne da, bez odlaganja, ispoštuju sudske odluke po kojima otac Velibor ima pravo boravka u Crnoj Gori i da mu omoguće da u Crnoj Gori mirno živi sa svojom porodicom", poručuje se u saopštenju.

U 2014. podijelili 120.000 obroka

Na sjednici Eparhijskog savjeta i Eparhijskog upravnog odbora MCP, saopšteno je da je u posljednjih godinu dana, u dvije Narodne kuhinje, na Cetinju i Podgorici, podjeljeno je ukupno oko 120.000 obroka.

"U teškoj ekonomskoj situaciji koja pogađa i našu zemlju, pomoć Mitropolije je od izuzetnog značaja za unapređenje kvaliteta života mnogih naših siromašnih, bolesnih, nemoćnih i starih sugrađana. U tom pogledu dostignuća Mitropolije su zbilja velika", ističe se u saopštenju.

Takođe se navodi da je konstatovano da su mnoge crkvene jedinice i institucije, kao što su Cetinjska bogoslovija, Radio Svetigora i mnoge crkvene opštine i manastiri, u nezavidnoj finansijskoj situaciji.

"Ali i pored toga, Crkva se trudi da, pored pomoći u hrani, pomaže i na druge načine. Ukupna pomoć, ne računajući rad Narodnih kuhinja, kreće se i preko 300 hiljada eura u prethodnoj godini. U dobrotvornom radu se, pored narodnih kuhinja i drugih aktivnosti ”Čovjekoljublja”, naročito ističu Eparhijski upravni odbor i manastir Ostrog. Velika pomoć je poslata i u vrijeme katastrofalnih majskih poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini", piše u saopštenju.

Amfilohije predao izvještaj o radu

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je podnio izvještaj o svom i radu Mitropolije u vremenu između dvije sjednice.

"Naročito je naglasio napore koje Mitropolija čini radi završetka Hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru do 2016. godine, kada se planira njegovo osvećenje, u spomen hiljadugodišnjice mučeničkog stradanja Svetog Jovana Vladimira. Eparhijski savjet se pridružio njegovom pozivu vjernicima da pomognu izgradnju i ukrašavanje ovog Hrama", naveli su iz MCP-a.

Dodaje se i da je Eparhijski savjet MCP-a usvojioe Završni račun za 2014. godinu, Predlog budžeta za 2015. godinu, kao i izvještaje o radu Pravnog savjeta Mitropolije, Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog, Izdavačko-informativne ustanove ”Svetigora”, Radio Svetigore, Centralnog magacina, Pokloničko-turističke agencije ”Odigitrija” i Dobrotvorne organizacije ”Čovjekoljublje”.

Takođe, Raspravljano je i o velikoj krizi porodice i braka, a istaknuto je da je ona naročito izražena u velikom broju razvedenih brakova i rasturenih porodica.

"Čini se da to ukazuje na veliku krizu morala i potpunu promjenu etike, koja se kreće u suprotnom smjeru od hrišćanske etike. Mitropolit je upoznao prisutne sa aktivnostima koje Mitropolija sprovodi, uglavnom preko parohâ, radi očuvanja svetinje braka i porodice", piše u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније