Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 04. 2013. 17:11 >> 17:22
2

OBJAŠNJENJE

Medenica : Saslušanje bi urušilo vladavinu prava

Kontrolno saslušanje koje je, povodom slučaja Škerović i presude Apelacionog suda Dušku Šariću i Jovici Lončaru, trebalo da održi Odbor za politički sistem, sudska vlast sagledava kao pokušaj urušavanja vladavine prava i direktno miješanje u rad sudstva, navela je u pismu predsjedniku Odbora, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Odbor je danas odgodio kontrolno saslušanje Medenice, ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića i vrhovne državne tužiteljke Ranke Čarapić  u vezi sa postupanjem policije i pravosudnih organa u slučaju Škerović i presude Apelacionog suda Dušku Šariću i Jovici Lončaru. Konjević i Čarapić su došli na sjednicu Odbora. Sjednica je, ipak, odgođena jer nije došao inicijator saslušanja, Demokratski front.

„Nezavisnost pravosuđa zahtijeva da sudstvo odlučuje o predmetima u skladu sa svojom nezavisnom procjenom činjenica i razumijevanjem prava, bez nepoželjnih, direktnih ili indirektnih uticaja, iz bilo kojeg izvora. Održavanje nezavisnosti sudstva je esencijalno za ispunjenje njegovih ciljeva i za zadovoljavajuće rezultate u vršenju svojih funkcija u slobodnom društvu koje poštuje vladavinu prava“, navodi se u pismu Medenice.

Ona je rekla da je od najvećeg značaja da država garantuje nezavisnost sudstva i da je to već ugrađeno u Ustav i zakon, te da je nezavisnost sudske od izvršne i zakonodavne vlasti od suštinskog značaja ,,i u našoj zemlji koja se zasniva na vladavini prava u smislu zaštite individualnih prava i sloboda“.

„Sudstvo individualno i kolektivno vrši svoju dužnost u skladu sa Ustavom i zakonom, što znači da sudija govori svojom presudom. Ako je pri donošenju presude zloupotrijebljena sudijska funkcija za to postoje nadležni državni organi koji će to ispitati, a ako je pri donošenju presude pogrešno primijenjeno materijalno i procesno pravo, odluku o tome će donijeti viši instancioni sud“, napisala je predsjednica Vrhovnog suda.

Ona je kazala da je pozvana na saslušanje kao predsjednica Vrhovnog suda i Sudskog savjeta, a da je zaboravljeno da je i predsjednica krivičnog vijeća Vrhovnog suda.

“Obavezna sam da zaštitim nezavisnost i samostalnost dok odlučujem o pitanjima koja bi bila predmet saslušanja, jer kao sudija moram vršiti svoju dužnost bez uticaja bilo kakve političke, hijerarhijske, ekonomske strukture, naročito zakonodavne i izvršne vlasti”, navela je Medenica.

Ona je istakla da su predmeti, o kojima je trebalo da bude saslušavana, u postupku odlučivanja u nižim instancionim sudovima, i da će biti predmet odlučivanja i u Vrhovnom sudu. Medenica je navela da je na takav stav obavezana i odlukama Sudskog savjeta i Vrhovnog suda, a pozvala se i na deklaracije međunarodnih pravosudnih organa.

“Sudska nezavisnost je preduslov vladavine prava i osnova garancije pravičnog suđenja”, navela je Medenica.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније