Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 03. 2015. 12:32 >> 12:26
2

RADOVIĆ OCIJENIO

Skrnavljenje džamije čin fašizma

Građanska alijansa osudila je danas skrnavljenje fasade džamije u Sutivanu, ocjenjujući da je to "primitivan i neprihvatljiv čin u civilizovanom svijetu".

 

Koordinator programa ljudskih prava u GA, Milan Radović, istakao je da takvi postupci predstavljaju klasične oblike fašizma, koji su, u više navrata usmjereni prema pripadnicima islamske religije u Crnoj Gori.

"I koji nijesu bili adekvatno procesuirani, a kazne su bile ispod zakonskog minimuma. Zato smatramo da ovakvi postupci skrnavljenja predstavljaju nastavak ponašanja iz devedesetih, dobrim dijelom i zato što Crna Gora nikada nije započela ozbiljan i odgovoran proces suočavanja sa prošlošću koji je trebalo da dovede do sankcionisanja svih počinilaca djela sa elementima širenje nacionalne i vjerske mržnje", istakao je Radović.

Zbog razvoja kulture nekažnjivosti u Crnoj Gori, određen broj pojedinaca, sasvim očekivano, nastavlja da produžava fašističku ideologiju započetu devedesetih godina, podsjeća on.

"Očekujemo od nadležnih organa da sprovedu efikasnu istragu i krivično procesuiraju počinioce ovog nedjela, te najoštrije kazne i jasno pokažu da je fašizam zabranjen oblik ponašanja u Crnoj Gori i da povlači ozbiljne sankcije. U suprotnom, upravo će državni organi snositi punu odgovornost za ovaj, prethodne i buduće incidente sa istom motivacijom. Od bjelopoljske, ali i cjelokupne crnogorske javnosti očekujemo da počinioci ovog djela, kao primitivci budu izopšteni i stavljeni na stub srama", zaključio je Radović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније