Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 04. 2013. 10:44 >> 10:46

SJUTRA

Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju

Pomoćnica ministra prosvjete Vesna Vučurović, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Benjamin Perks, direktor Resursnog centra u Podgorici Zoran Bošković i direktorka Osnovne škole „Njegoš“ u Danilovgradu, Smiljka Pavićević predstaviće sjutra mrežu podrške inkluzivnom obrazovanju u Resursnom centru „Podgorica“.

U okviru kampanje “Govorimo o mogucnostima”, formirana je mreža nastavnika i roditelja koji podržavaju inkluzivno obrazovanje, sa ciljem da se poveća broj djece sa smetnjama u razvoju, koji dobijaju kvalitetno obrazovanje u redovnim školama.

Više od stotinu nastavnika iz osnovnih škola u Bijelom Polju, Danilovgradu, Podgorici, Tivtu i Herceg Novom, pridružilo se toj mreži.

Uz pomoć eksperata za djecu sa smetnjama u razvoju iz Resursnog centra, nastavnici imaju priliku da nauče kako da na najbolji način rade sa učenicima sa oštećenjem vida u inkluzivnom odjeljenju.

Resursni centar u Podgorici, uz podršku UNICEF-a, kreirao je, u okviru svog sajta stranicu, gdje nastavnici, roditelji i svi drugi zainteresovani mogu da pristupe videu, audio i drugom materijalu o obrazovanju djece sa oštećenjem vida.

Onlajn zajednica povećava razmjenu znanja o inkluzivnom obrazovanju i predstavlja centralno mjesto gdje nastavnici i roditelji mogu da pronađu informacije, postavljaju pitanja i učestvuju u diskusiji.

„Broj djece sa smetnjama u razvoju u redovnim školama u Crnoj Gori značajno se povećao u posljednje četiri godine i to je nešto čime cijela zemlja treba da se ponosi. Kako bi se nastavnici izborili sa ovom tranzicijom, neophodna im je jaka mreža podrške, kao i nove vještine, u čemu im UNICEF i pomaže.

"Iako možemo biti ponosni zbog činjenice da mnogo više djece sa smetnjama u razvoju pohađa skolu, puno njih još uvijek je isključeno i moramo naporno raditi kako bismo eventualno obezbijedili da svako dijete sa smetnjama u razvoju nađe svoje mjesto u obrazovnom sistemu“, rekao je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Benjamin Perks.

Mreža podrške i materijal na sajtu pomoći ce nastavnicima da uče jedni od drugih i efikasnije se suočavaju sa izazovima inkluzivnog obrazovanja. Na ovaj način poboljšava se kvalitet obrazovanja, što koristi svoj djeci.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније