Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 03. 2015. 23:05   >>  22:57

NOVINE U SISTEMU

Kućni pritvor, elektronska narukvica...

Novim zakonom, koji je Vlada danas usvojila, prvi put se u pravni sistem, uvodi kućni pritvor kao vid služenja kazne, a zatvorenicima se pruža mogućnost i da rade van zatvora za šta će biti plaćeni.

U cilju modernizacije sistema izvršenja krivičnih sankcija i uvođenja savremenih rješenja međunarodnog prava u ovu oblast, Vlada je utvrdila Predlog zakona o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti.

Tim zakonom prvi put se uvodi i elektronska narukvica, kao vid nadzora osuđenika. Pored toga ovim Prijedlogom zakona je predviđeno i da zatvorenici da rade i van zatvora. Osuđenici će moći da rade van zatvora, jer će poslodavci sklapati sporazume sa Zavodom za izvršenje krivičnih sankcija ZIKS da bi zatvorenici mogli raditi van prostorija zatvora. Za taj rad će dobijati naknadu.

Kako je saopšteno iz Vlade, novi zakon će omogućiti veći stepen poštovanja ljudskih prava zatvorenika, kao i humanije i ekonomičnije izvršenje kazni zatvora.

„Takođe, brojne novine koje se uvode ovim zakonom uticaće na smanjenje zatvorske populacije i posredno osnažiti izvršenje alternativnih sankcija i mjera“, saopšteno je iz Vlade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније