Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 03. 2015. 13:31 >> 13:32

ZA SOCIJALNI RAD

Kovačević: Promijenjeno pet direktora centara

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević saopštila je da je promijenjeno pet direktora centara za socijalni rad, kao i da planira kontrolu rada svih centara u Crnoj Gori.

Odgovarajući na pitanje poslanika Dritana Abazovića o broju zloupotreba socijalnih davanja i iznosu novca koji je na taj način potrošen, ona je kazala da je resorno Ministarstvo vodilo disciplinske postupke u pojedinim centrima za socijalni rad i da su neki radnici dobili otkaze, a neki su kažnjeni.

“Promijenjeno je pet direktora centara za socijalni rad i planiramo kontrolu rada svih centara u Crnoj Gori.”, rekla je Kovačević.

Ona je objasnila da zakoni iz te oblasti jednako važe za podnosioca zahtjeva, za radnike u centrima za socijalni rad i za ministarstvo.

“Obećavam da ću biti na fonu da se poštuje zakon do kraja, bez obzira da li se radi o greškama podnosilaca, radnika i ministarstva“, poručila je Kovačević.

Ona je podsjetila da su centri za socijalni rad donijeli 3.191 rješenje o prestanku prava i da je to Ministarstvo u svim slučajevima, gdje je postojala sumnja na zloupotrebu prava, obavijestilo nadležne organe.

Kako je ukazala, postoji sumnja da su pojedini organi izdavali uvjerenja, odnosno potvrde iz njihove evidencije koji nijesu u skladu sa činjeničnim stanjem.

“Za sada ne raspolažemo podacima o broju zloupotreba socijalnih davanja jer za utvrđivanje zloupotreba u ostvarivanju i korišćenju prava nije nadležno Ministarstvo već policija, tužilaštvo i sud.”, pojasnila je Kovačević.

Prema njenim riječima, resorno Ministarstvo se ne može izjasniti o eventualnom roku za objavljivanje podataka, jer se, kako je dodala, u postupcima koji se odnose na zloupotrebu prava moraju angažovati vještaci finansijske struke i zavisi od dužine trajanja sudskih postupaka i prava stranaka da ulažu pravna sredstva na odluke nadležnih sudova.

“Kada budem imala podatke vezano za konačne postupke kod nadležnih organa obavjestiću poslanike i Skupštinu,”, poručila je Kovačević.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je ranije Ministarstvo rada i socijalnog staranja da hitno saopšti koliko je građana zloupotrebljavalo pravo na socijalna davanja, da li je i kojim državnim organima poslalo obavještenja o tim zloupotrebama i o iznosu novca za koji je državni budžet oštećen. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније