Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 03. 2015. 15:56   >>  16:39

TRG REPUBLIKE

Prva organska pijaca u CG

Kozji sir, razne vrste brašna, med i proizvodi od voća samo su neki od artikala koji su bili izloženi na prvoj organskoj pijaci u Crnoj Gori. Proizvodi su bili izloženi na Trgu Republike u Podgorici, a ideja Ministarstva poljoprivrede je da pijaca bude otvorena svake subote.

Interesovanje za organskim proizvodima bilo je neočekivano dobro, a cilj je njihova promocija i bolji plasman.

Prilog Dijane Drašković, TVCG:

 

Organska proizvodnja šansa je za veću zaradu poljoprivrednika, kao i prepoznatljivost i razvoj crnogorske poljoprivrede, ocijenjeno je danas na otvaranju Pijace organskih domaćih proizvoda u Podgorici.

Izlagači su poručili da organska proizvodnja za rezultat ima visokokvalitetne proizvode, a da je pijaca u Podgorici odličan potez, dokaz je i prvi prodajni dan koji je završen mnogo ranije nego što su proizvođači planirali, jer su sat nakon otvaranja prodali sve što su donijeli.

Pijacu, koja će potrošačima biti na raspolaganju svake naredne subote na Trgu Republike, organizovalo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u okviru projekta Dani crnogorske organske hrane.

"Cilj Ministarstva bio je da podrži organske proizvođače, posredstvom njihovog nacionalnog udruženja, da se promovišu na najbolji mogući način, kako bi u narednom periodu imali značajniji rast broja organskih proizvođača i palete njihovih proizvoda“, navedeno je u saopštenju. 

Ministarstvo je doniralo proizvođačima ekološke drvene štandove, a u dogovoru sa Opštinom Podgorica, ustupljena im je i lokacija koju mogu koristiti subotom u periodu osam do 15 sati.

Na otvaranju Pijace organskih proizvoda, štandove je obišao ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, sa saradnicima, koji se nada da će ovaj vid podrške promociji organskih proizvođača imati velike efekte po razvoj organske poljoprivrede u Crnoj Gori.

„Raduje me da raste broj poljoprivrednika koji hoće da unapređuju i šire proizvodnju i onih koji hoće da je tek pokrenu, ali ovdje je riječ o organskoj proizvodnji koju nije lako pokrenuti. Zato moramo krenuti sa onim što imamo i da polako širimo i povećavamo paletu proizvoda. Nadam se da će ponuda na ovoj pijaci svake subote biti sve bolja, ali i veći broj organskih proizvođača“, rekao je Ivanović.

Za sada je u Crnoj Gori sertifikovano 28 proizvođača od čega je 11 iz oblasti ratarske proizvodnje, deset iz voćarske, pet iz oblasti stočarstva i dva u oblasti sakupljanja šumskih plodova i ljekovitog bilja, kao i njihove prerade. 

Najviše ima voća i voćnih prerađevina, brašna i meda. Prvog dana pijace organskih crnogorskih proizvoda u ponudi su bili žitarice i brašno, med i drugi pčelinji proizvodi, sušeno voće, voćni džemovi, likeri i pića, krompir, luk i šargarepa, ljekovito bilje, koziji sir. Posjetioci su danas imali priliku i za degustaciju. 

Prema riječima Ivanovića, navedeni proizvodi su dobrim dijelom već prepoznatljivi, ali da bi sada bilo dobro da se pojave i organski proizvodi na bazi mesa, kojih za sada nema, ali i da se uveća proizvodnja organskog voća i povrća. 

„Interesuje me i pakovanje, jer je to osim znaka organske proizvodnje vrlo važno u ovoj oblasti. Neki od proizvođača su uspjeli da zaokruže taj proces, ali neki još nijesu“, kazao je Ivanović.


On je ocijenio da bi u ovom momentu bilo više nego dobro ako bi za početak organskim proizvodima zadovoljili potrebe domaćeg tržišta.

„Osim 620 hiljada stanovnika imamo i 1,2 miliona turista koji evidentno traže organske ili tradicionalne proizvode. Zadovoljiti njihove potrebe za sada bilo bi više nego dobro. Ukoliko sve bude išlo kako planiramo, a za to treba malo više vremena, možda bi do ulaska u EU bili u mogućnosti da budemo prepoznati sa nekoliko organskih proizvoda“, kazao je Ivanović.

Otpravnik poslova Ambasade Poljske u Crnoj gori, Pavel Loncki, koji je prisustvovao otvaranju pijace zajedno sa ambasadorom Italije i diplomatskim predstavicima Turske, Francuske i Azerbejdžana, vjeruje da Crna Gora u organskim proizvodima ima izvozni potencijal. 

„Probao sam neke od proizvoda i ranije, a danas sam i trgovao neke od njih. Mislim da je organska proizvodnja šansa Crne Gore, posebno za izvoz. Zadovoljan sam što će pijaca poslužiti ne samo za današnju promociju organske proizvodnje, nego da će biti i svake subote za lokalne potrošače i posjetioce Podgorice. Ja sam jedan od tih potrošača koji će je redovno obilaziti“, rekao je Loncki.


Za organske proizvođače, kako su kazali, mogućnost prodaje u centru Podgorice znači veliki podsticaj za dalje unaprijeđenje proizvodnje koja nije jednostavna, jer je strogo zakonski regulisana. 

Prodaja na jednom prepoznatljivom mjestu olakšaće plasman i pristup potrošačima koji će na taj način biti sigurni da kupuju sertifikovan organski proizvod. Obećavaju da će u saradnji sa kupcima širiti asortiman proizvoda.

Proizvođači se nadaju i da će njihov uspjeh ohrabriti i ostale poljoprivrednike u Crnoj Gori da krenu njihovim stopama i da će ovo biti početak jedne nove ozbiljnije faze u razvoju organske poljoprivrede.  

(tekst: Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније