Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 03. 2015. 10:56 >> 10:50
6

SELEKTIVNI ABORTUS

Problem podređenost, a ne izbor pola

Crna Gora se posljednjih godina našla u neslavnom društvu zemalja u kojima je prisutan najveći disbalans između djece muškog i ženskog pola. Razlog tome su selektivni abortusi kojima se uklanjaju ženski fetusi.

 

Osim što je 80-ih godina prošlog vijeka detektovan u Kini, Indiji i Južnoj Koreji, deset godina kasnije i u Azerbejdžanu, Jermeniji i Gruzija, u posljednje vrijeme trend je uočen u Crnoj Gori i susjednoj nam Albaniji.

Ta pojava objelodanjena je tek 2013. godine, nakon upozorenja koja su našim vlastima Crne Gore stigla iz Savjeta Evrope.

Psihološkinja i aktivistkinja Centra za žensko i mirovno obrazovanje “Anima” iz Kotora, Ljupka Kovačević, ocijenila je za hrvatski portal Voxfeminae.net da oslobađanje od ženskih fetusa govori da  je crnogorsko društvo nedemokratsko i neslobodno sa visokim stepenom diskriminacije žena.

Istakla je da u razgovorima oko tih tema postoji “beskrajno licemjerje.

“Tome je jedino ravno neznanje i teška pozicija u kojoj se danas nalaze žene u Crnoj Gori u žrvnju primitivnog neoliberalizma i klerikalizma, gdje su izuzetno rijetki glasovi koji problematizuju ovakav odnos prema ženama”, istakla je ona.

Kovačević dodaje i da se ova pojava upravo javlja u takvim društvima i da to i međunarodne organizacije znaju. 

"Iako  svi znaju  koliko se nasilje vrši nad ženama u Crnoj Gori, prije svega kroz neupitni patrijarhat, a onda i kroz sistemsko i sistematično nasilje političkih aktera, zaobilazi se prozivanje odgovornih, a to je izvršna i zakonodavna vlast. Izgleda da se i na nacionalnom i na međunarodnom nivou manje brinu za stanje polovine populacije, odnosno žene, jer to zahtijeva i sredstva i promjenu ciljeva, pa je jednostavnije  povremeno praviti ekscese sličnog tipa kako bi se dodatno dehumanizovale žene i opravdalo naslje nad njima", kazala je Kovačević.

Jasno je, smatra ona,  da se u svakom patrijarhalnom društvu  velika važnost pridaje rođenju muškog djeteta i žene tim činom dobijaju bolju poziciju u porodici i društvu.

“Pitanje je u kakvim uslovima žive žene u 21. vijeku u Crnoj Gori, u Evropi, ako moraju da se koriste drastičnim metodama – abortus je napad i na tijelo žene, ne samo na tijelo djeteta”, kazala je ona.

Problem su, kako ističe, patrijarhat i podređena uloga žena, a ne izbor pola.

“Zaključak je bio da su žene te koje traže abortuse ženskih fetusa pa ih treba bolje kontrolisati, a treba bolje kontrolisati i ljekare koji rade te intervencije, odnosno treba ih kažnjavati. Međutim, ako se postavi pitanje zašto se to dešava u Crnoj Gori, dobije se sasvim drugačiji odgovor od onog koji nam serviraju, a to je da obrazovne, zdravstvene, socijalne institucije ne rade dobro svoj posao, da nedostaje znanja o rodnim odnosima, ženskim pravima, seksualnosti, ne promišlja se tema kako napredak tehnologije utiče na naše odnos  prema roditeljstvu i porodici", kazala je Kovačević.

Sociološkinja Biljana Radović objašnjava da je broj povećanih selektivnih abortusa na teritoriji Crne Gore, a i u okruženju, uslovljen jakim patrijarhalnim vrijednostima i još krutim običajima na nivou pojedinačne, ali i kolektivne svijesti.

"U patrijarhalnoj društvenoj klimi prednost se daje dječacima u odnosu na djevojčice zbog očuvanja ukupnog porodičnog nasljedstva, na prvom mjestu prezimena. Bez obzira što se naše društvo već decenijama trudi da usvoji nove vrijednosti, polna disktinkcija je veoma izražena. Tradicija koja nalaže da je žena 'tuđa večera' i da treba da se 'udomi',  kao i običajno pravo da je žena 'nož među braću' ukoliko se prihvati dijela porodičnog nasljedstva jeste pokazatelj stava koji je na nivou kako individualne tako i kolektivne društvene svijesti izraženo prema ženama u crnogorskom društvu", kazala je ona.

Osim patrijarhata Radović je ukazala na još jedan uzrok.

"Kao društvo u transformaciji koja traje skoro tri decenije i još uvijek nema izgleda da će krenuti naprijed, mi imamo konstantno opadanje kupovne moći stanovništva. U društvima koja su ekonomski nestabilna i koja su se zaustavila na putu razvoja, porodica je prva koja strada. Pogoršanje materijalne situacije u tijesnoj je vezi sa selektivnim abortusom jer porodice nemaju mogućnosti za izdržavanje većeg broja djece. Selektivni abortus je upravo zbog toga isključivo političko pitanje, a ne individualno kako se govori", kazala je.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније