Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 03. 2015. 11:30 >> 11:23

SAT ZA PLANETU

Potrošeno 2% manje struje

Tokom "Sata za planetu", koji je obilježen juče, u Crnoj Gori je registrovana umanjena potrošnja električne energije za oko dva odsto, u odnosu na prosječnu potrošnju u tom periodu, saopštio je Green Home.

 

 

"Crnogorski Elektroprenosni sistem zabilježio je i ove godine umanjenu potrošnju električne energije u Crnoj Gori i to za oko 2 odsto u odnosu na prosječnu potrošnju u ovom vremenskom intervalu. Ovaj rezultat korespondira sa brojem od oko 4.000 domaćinstava ili 13.000 građana koji su učestvovali u kampanji, ali nije nešto što se u praksi zaista dogodilo, s obzirom na to da je nekoliko visokih energetskih potrošača učestvovalo u gašenju rasvjete i time značajno uticalo na umanjenu potrošnju", saopšteno je iz Green Home-a.

Uzevši u obzir loše vremenske prilike i niske temperature tokom jučerašnjeg dana, iz te NVO su saopštili da je učešće građana Crne Gore u "Satu za planetu" bilo na nivou prethodnih godina.

"Ovakav rezultat je zadovoljavajući, ali izostanak uvećanog broja učesnika, govori u prilog činjenici da je neophodno nastaviti sa edukacijom na svim društvenim nivoima i jačati građansku svijest o posljedicama klimatskih promjena i prekomjernoj upotrebi prirodnih resursa. Gašenjem svjetala u svojim poslovnim prostorima kampanji su se pridružili i Uniqa osiguranje, Crnogorski telekom, Telenor, Merkator, Mall of Montenegro, Kamelija, hotel Ramada", podsjećaju iz te NVO.

 Inače, tokom obilježavanja sedmog po redu Sata za planetu u Crnoj Gori, nastup su imali lokalni bend “Parampaščad“, plesna škola „Buena Vista“, balerine iz baletske škole „Princeza Ksenija“ i mladi virtouz sa loptom Sanel Pepić.

Pored predstavnika  NVO Green Home, prisutne su pozdravili Lazarela Kalezić ispred Glavnog grada i prvi sekretar Francuske ambasade u Crnoj Gori Stefan Majkon.

On je naglasio da su Francuske vlasti u potpunosti posvećene pripremi konferencije o klimatskim promjenama u Parizu. 

“Konferencija o klimatskim promjenama biće otvorena u Parizu, u decembru mjesecu. Konferencije u Limi i Ženevi jasno pokazuju da u decembru sve zemlje žele da postignu univerzalni sporazum o klimi. Stoga je Francuska u potpunosti posvećena olakšavanju pregovaračkih procesa promovisanjem transparentnih i inkluzivnih pregovora“, kazao je on.

Iz Green Homea podsjećaju da je tokom Sata za planetu rasvjeta bila ugašena ne samo na gradskom trgu, nego i mostu Milenijumu kao jednom od simbola glavnog grada, dok je sa mjesta okupljanja građana poslata jasna poruka - da moramo racionalizovati potrošnju prirodnih resursa i promijeniti loše navike, u cilju očuvanja planete Zemlje.

"Svjetla na gradskim znamenitostima i drugim objektima su bila ugašena i u  Danilovgradu, Beranama, Baru, Kolašinu, Žabljaku, Ulcinju, Mojkovcu, Tivtu, Kotoru, Pljevljima, čime su građani još jednom poslali poruku svijetu da je i mala Crna Gora odlučna da aktivno učestvuje u ublažavanju klimatskih promjena. Želimo da se zahvalimo svim državnim i privatnim subjektima koji su učestvovali u kampanji, a posebno onima bez kojih organizacija događaja u Podgorici ne bi bila moguća kao što su šoping-mol Delta City, bioskop Cineplexx, Javni gradski prevoz Podgorica i Glavni grad Podgorica", istakli su iz te NVO.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније