Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 03. 2015. 12:15 >> 12:08
1

PERKS PORUČIO

Samo 40 odsto djece ide u vrtić

U Crnoj Gori oko 40 odsto djece pohađa predškolsko obrazovanje, saopštio je šef predstavništva UNICEF-a, Bendžamin Perks, navodeći da je deset puta manja vjerovatnoća da u vrtiće ide dijete iz Rožaja nego iz Budve.

On je danas, otvarajući četvrtu konferenciju posvećenu unaprjeđenju kvaliteta obrazovanja - Kvalitet obrazovanja - rano i predškolsko obrazovanje za svu djecu u Crnoj Gori, kazao da se 85 odsto mozga i veći dio čula, govora i vokabulara razvija prije pete godine.

„Studija UNICEF-a pokazala je da, od 22 hiljade djece u Crnoj Gori, uzrasta od tri do šest godina, 53 odsto upiše, a samo oko 40 odsto pohađa predškolsku ustanovu“, kazao je on.

Perks je ocijenio da su brojni razlozi zbog kojih je „potrebno raditi na hitnom proširenju tog obuhvata“.

„Rezultati testiranja Piza pokazuju da petnaestogodišnjaci u Crnoj Gori koji nijesu pohađali predškolsko obrazovanje zaostaju godinu za svojim vršnjacima iz matematike, čitanja i prirodnih nauka“, objasnio je Perks.

On je ukazao i na socijalnu koheziju ocijenivši da je deset puta manja vjerovatnoća da dijete će rođeno u Rožajama pohađati predškolsko obrazovanje nego ono u Budvi, a na sličnu nejednakost, kako je naveo, nailazi se i u poređenju bogate i siromašne djece.

„Nejednakost tih razmjera ne može se nikada premostiti i ona objašnjava razlike u rezultatima na navedenom testiranju“, poručio je Perks navodeći da to može dovesti do promovisanja međugeneracijskog kruga siromaštva i nejednakosti.

Kako je naveo Perks, članice Evropske unije(EU) su, tokom decenija poslije rata, značajno povećale obuhvat i kvalitet predškoloskog obrazovanja.

Prema njegovim riječima, to je, dovelo i do porasta koeficijenta inteligencije za 15 po generaciji.

„Ulaganje u rano djetinjstvo daje najveći poduhvat za dugoročni ekonomski, socijalni i demokratski razvoj i predstavlja trajno nasljeđe za sadašnju i buduće generacije u Crnoj Gori“, zaključio je Perks.

Ministar prosvjete, Predrag Bošković kazao je da je cilj podići kvalitet i obuhvat predškolskog obrazovanja.

„Cilj za 2015. godinu smo postigli i prestigli, ali konačan cilj nije postignut dok sva djeca ne budu uključena u sistem predškolskog obrazovanja“, poručio je on. Kako je naveo Bošković, potrebno je podizati kvalitea infrastrukture za te svrhe objasnivši da to znači otvaranje novih predškolskih ustanova u vaspitno obrazovnom sistemu Crne Gore.

On je podsjetio da je u septembru prošle godine otvoreno pet takvih ustanova i najavio da će u narednom periodu, u dogovoru sa bankom Savjeta Evrope, otvoriti još sedam.

„Naš cilj je da 2020. praktično 95 odsto djece bude upisano u sistem predškolskog obrazovanja“, poručio je Bošković.

Prema njegovim riječima, Budva je već dostigla taj procenat, tačnije 94 odsto djece pohađa predškolsko obrazovanje, dok u Rožajama, kako je dodao, samo deset odsto djece pohađa to obrazovanje.

To obrazovanje, kako je objasnio, bitno je zbog smanjenja kriminaliteta, boljeg obrazovanja kasnije i stvara veće šanse i preduslov za uspjeh u karijeri.

„Koliko god se čini daleko cilj od 95 odsto djece u 2020. godini koje pohađa predškolsko obrazovanje, siguran sam da mi to možemo ostvariti“, zaključio je Bošković.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније