Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

30. 03. 2015. 13:29   >>  13:23 2

BOŠNJAK PREDLAŽE

Vojni rok da ide u radni staž

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak predložila je da se osiguranicima uračunava u poseban staž vrijeme provedeno na odsluženju vojnog roka.

Osiguranik koji želi da ostvari to pravo obavezan je da dostavi izjašnjenje i dokaz kojim se potvrđuje da je služio vojni rok. U obrazloženju dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Bošnjak navodi da je razlog za njegovo donošenje obezbjeđenje načela jednakosti i ravnopravnosti prilikom sticanja prava na starosnu penziju.

Bošnjak podsjeća da je Odlukom o profesionalizaciji Vojske 5. septembra 2006. godine ukinuta regrutna oabveza i obavezno služenje vojnog roka.

"Do tada svi punoljetni zdravstveno sposobni mladići bili su obavezni da služe vojni rok, starije generacije u JNA, a mlađe u Vojsci SRJ i Vojsci SiCG. Za to vrijeme, koje je zavisno od stepena obrazovanja, trajalo 12 mjeseci ili duže nijesu mogli ostvariti pravo na rad, pa time ni na osnovu uplaćenih doprinosa i pravo na penzijski staž", kaže se u obrazloženju.

Na taj način, kaže Bošnjak, muškarci su prinuđeni da idu u penziju najmanje godinu kasnije.

"Taj period, kada nijesu uplaćivani doprinosi ima tretman posebnog staža, značajnog samo za utvrđivanje minimalnih uslova za sticanje prava na penziju koji se ne računa prilikom izračunavanja visine penzije", podsjeća ona.

Bošnjak kaže da je ovo pitanje pozitivno riješeno u Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj, Rumuniji. U nekim državama služenje obaveznog vojnog roka ulazi i u staž osiguranja tako što Državni budžet pokriva uplatu doprinosa za taj period.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније