Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 03. 2015. 08:01 >> 08:01
6

BRKOVIĆ UOČI IZBORA

DANU dostojanstveno obavila posao

Odjeljenje za umjetnost Crnogorske akademije nauka i umjetnosti glasaće danas da li će prihvatiti kandidature književnika Jevrema Brkovića, Momira M. Markovića,Pavla Goranovića, Gojka Čelebića i vajara Zlatka Glamočaka za izbor u zvanje vanrednih članova CANU.

 

Među petoricom novih kandidata pažnju privlače dva imena, Brković i Marković, koji su osnivači Dukljanske akademije nauka i umjetnosti. 

Brković, koji je njen prvi predsjednik, a kasnije doživotni počasni predsjednik DANU kaže za Pobjedu da je DANU "dostojanstveno obavila svoj posao“ i da joj treba dozvoliti da "dostojanstveno ode u istoriju“.

"U onom trenutku kada je nastala, kada smo je osnovali, utemeljili, Dukljanska akademija nauka i umjetnosti bila je za Crnu Goru jedna izuzetno značajna ustanova koja se borila za njeno osamostaljenje, za obnovu samostalnosti. Ona je dostojanstveno obavila svoj posao i u tom periodu izuzetno značajnom za Crnu Goru uspjela da afirmiše crnogorsku kulturu, da doživi renesansu. Međutim, splet okolnosti onemogućio je da se Akademija razvije u pravu naučnu ustanovu, kao što je to, recimo, CANU, zato dozvolimo DANU da dostojanstveno ode u istoriju, kao što je dostojanstveno obavila svoj posao", kazao je Brković Pobjedi.

Brković kaže da mu je, u neku ruku, drago da bude član državne akademije, te da je to htio još prije 40 godina, kada je zbog jednog ili dva glasa njegova kandidatura odbijena.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније