Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 03. 2015. 12:28 >> 13:15
12

IZBOR AKADEMIKA

Todorović: Gori odlučuju o boljima

Izbor novih članova Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU), samo je završni čin vrijeđanja i pokušaja poniženja članova Dukljanske akademije, poručio je član DANU Rajko Todorović.

 

Odjeljenje za umjetnost Crnogorske akademije nauka i umjetnosti raspravljaće danas o kandidaturi književnika Jevrema Brkovića, Momira M. Markovića, Pavla Goranovića, Gojka Čelebića i vajara Zlatka Glamočaka za izbor u zvanje vanrednih članova CANU.

Todorović je u reagovanju naveo da je sve počelo, kako je kazao, tragikomičnim  Zakonom o objedinjavanju dvije akademije.

“Svjesno usvojen da se ne bi primijenio (normalno zato niko nije odgovarao) on je samo poslužio kao dobar scenarij za pojedinačno i kolektivno vrijeđanje članova DANU. U svijetu zasigurno ne postoji takav Zakon koji omogućava neuporedivo gorim da odlučuju o boljima”.

Todorović smatra da je DANU je samo jedna u nizu poniženih i razorenih institucija.

“Nesporno je da je crnogorska vlast napuštila pobjedničku platformu i ideologiju majskog referenduma.  Načertanije nove Crne Gore je već objavljeno – samo što Crna Gora bez Crnogoraca nikad nije postojala niti može postojati”, poručuje on.

Lompar i Mitrić: Nijesmo tezga za popunjavanje CANU

U zajedničkoj izjavi potpredsjednika i generalnog sekretara DANU-a, Mladena Lompara i Blagote Mitrića, navodi se da će DANU trajati i dalje snagom svojih članova, jer, kako kažu, ta organizacija nije tezga za popunjavanje CANU.

“Naše dostojanstvo i ljudsko i stvaralačko poštovanje nije stvorio Jevrem Brković da bi nas sada slao u istoriju. I to s visine na kojoj će stajati s Momirom Đurovićem. Mi nećemo posezati za njihovima niti pitati Vladu koga možemo primiti jer nijesmo dio nekih jednoumnih režima”, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније