Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 04. 2015. 08:36 >> 09:08

CANU

Zeleno svjetlo petorici vanrednih članova

Odjeljenje za umjetnost Crnogorske akademije nauka i umjetnosti podržalo je na jučerašnjoj sjednici kandidaturu Jevrema Brkovića, Momira M. Markovića, Pavla Goranovića, vajara Zlatka Glamočaka i arhitekte Milete Bojovića za izbor u zvanje vanrednih članova CANU, dok je Gojko Čelebić odbijen.

Kako prenose mediji, za Brkovića glasalo je pet od sedam prisutnih članova Odjeljenja za umjetnost. Dva člana su bila protiv, ali je pet glasova bilo dovoljno da jedan od osnivača Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, njen prvi predsjednik i doživotni počasni predsjednik dobije prolaz do sljedeće faze odluke Skupštine CANU.

U prijavi Crnogorske akademije nauka i umjetnosti navodi se da je "grubo prekršen Zakon o CANU na štetu interesa Crne Gore, a u korist udruženja građana čime ste otvorili prostor za manipulaciju”.

"Imajući u vidu decidno zakonsko uređenje ovog pitanja smatram da je donošenje inkriminisanog rješenja posljedica zloupotrebe službenog položaja od strane službenog lica koje je postupalo u konkretnom slučaju, čiji identitet treba utvrditi kao i od strane službenog lica koje je vršilo nadzor, koje je propuštanjem nadzora ili očigledno nesavjesnim radom povrijedilo zakonski zaštićeno pravo CANU na ekskluzivno korišćenje naziva akademija nauka i umjetnosti",  navodi se u saopštenju koje je potpisao predsjednik CANU akademik Momir Đurović.

Đurović traži da se prijava CANU-a prihvati, te da se  preduzmu odgovarajuće mjere u pravcu otkrivanja izvršioca krivičnog djela i njegovog procesuiranja.

"Zahtijevamo da nas obavijestite o odluci po našoj krivičnoj prijavi, u skladu sa zakonom", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsjednik CANU akademik Momir Đurović.

O ovim kandidaturama, međutim, konačnu riječ treba da da Skupština CANU. Kada će sjednica Skupštine biti održana, još nije poznato.    

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније