Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 04. 2015. 17:29 >> 17:23
2

PREPUŠTENI SAMI SEBI

Perić: Država da zaštiti pomorce

Poslanik Pozitivne Crne Gore Srđan Perić kaže da je potrebno formirati međuresorsko tijelo koje bi činilo predstavnici šest ministarstava, a koje bi se bavilo zaštitom prava crnogorskih pomoraca.

Perić kaže da, nekoliko hiljada crnogorskih pomoraca plovi na brodovima pod zastavom neke druge zemlje potpuno prepušteno sebi, i bez zaštite matične države.

"Bez obzira što koaliciona DPS-SDP vlast to ne prepoznaje, pomorci su jedan od vodećih izvoznih resursa Crne Gore. Tim prije je i obaveza države da iskoristiti sve mogućnosti kojima raspolaže kako bi oni bili zaštićeni na što je moguće adekvatniji način. Uz to, nužno je da oni budu suštinski integrisani u ukupan privredni, ali i socijalni sistem Crne Gore", poručio je Perić.

On predlaže da se formira međuresorsko tijelo koje bi činilo predstavnici šest ministarstava: Ministarstava saobraćaja i pomorstva, vanjskih poslova i evropskih integracija, zdravlja, finansija,  rada i socijalnog staranja i  prosvjete.

"Ono bi se bavilo analizom trenutne situacije, i na osnovu nje bi predložilo sveobuhvatan zakon ili set zakonskih i podzakonskih rješenja kojima bi država ostvarila zaštitu pomoraca prilikom ukrcaja na strane brodove, ali i time na koji način pomorce uključiti u penzioni fond u Crnoj Gori, kako država može da im olakša rad u različitim viznim režimama, i kako da se onemogući bespotrebno dodatno namatenje obaveza prilikom sticanja pomorskih zvanja, kao i kako da se realizuje kvalitetno uspostavljanje saradnje sa međunarodnim sindikatom transportnih radnika", navodi poslanik Pozitivne.

Perićć kaže da nužno uspostaviti sveoubuhvatan dijalog sa pomorcima i referentnim strukovnim udruženjima.

"Cilj je da se na kvalitetan način unaprijedio ambijent njihovog rada od čega korist mogu imati i pomorci i država.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније