Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 04. 2015. 08:11 >> 08:24
2

MITRIĆ O RUKOVODSTVU

CANU zaslužila krivičnu prijavu

Generalni sekretar Dukljanske akademije nauka i umjetnosti (DANU) prof. dr Blagota Mitrić kaže da krivična prijava koju je Crnogorska akademija nauka i umjetnosti 9. marta podnijela protiv NN lica u MUP-u zbog registracije DANU kao udruženja građana nema nikakvog osnova i da će doživjeti istu sudbinu kao i inicijativa CANU da se zakon na koji se državna akademija poziva proglasi neustavnim.

 

Mitrić smatra da je krivičnu prijavu zaslužilo rukovodstvo CANU zbog neprimjenjivanja zakona, te da je odgovornost za to trebalo da pokrene tužilaštvo po službenoj dužnosti.

„Rukovodstvo CANU je previdjelo činjenicu da je da je DANU registrovana po sistemu prijave, i to prije 16 godina. Tada država, odnosno vlast, nije imala dovoljno sluha i senzibiliteta za taj, mogu slobodno reći, vrh crnogorske naučne i umjetničke pameti. Ali, to je druga priča. Bitno je da je ime akademije DANU neka vrsta stečenog prava. To što je u Zakon o CANU unešen član na koji se državna akademija poziva, po meni je takođe bila jedna vrsta diverzije prema DANU i prosto je nevjerovatno da je zakonodavac dopustio da takva norma uđe u zakon", kaže za Pobjedu akademik DANU Blagota Mitrić.

Mitrić podsjeća da je 1999. godine, kada je osnovana DANU, bio predsjednik Ustavnog suda, i da je tada tumačio ustavnopravni osnov osnivanja još jedne akademije nauka i umjetnosti.

"Tada sam rekao da postoji pravni osnov za osnivanje još jedne akademije, prave crnogorske. Naziv DANU dobijen je mnogo ranije nego što je zakon po kojem nas tuži CANU donešen. Dakle, ako neko treba da krivično odgovara povodom Zakona o CANU i odnosa u CANU i DANU, to je trebalo da budu ljudi koji su u rukovodstvu CANU, koji su potpuno svjesno odbili da primijene zakon. Ne ulazim u to da li je zakon dobar ili loš, što je bila motivacija zakonodavca da spaja dvije akademije, jedina relevantna činjenica za one na koje se odnosi jeste da je usvojen i da je stupio na snagu", naglašava Mitrić.

Mitrić podsjeća na član Zakona o CANU u kojem se eksplicitno kaže da je Skupština CANU bila dužna da u roku od 60 dana od stupanja na snagu ovog akta verifikuje članstvo DANU u CANU.

"To se nije dogodilo. A kad već nije, morala je da uslijedi krvična prijava, ne od DANU, nego od državnog organa koji je zadužen da po službenoj dužnosti goni one koji ne primjenjuju zakon. A toga u Crnoj Gori ima koliko god hoćete", ističe Mitrić.

Komentarišući kandidaturu jednog od osnivača i prvog predsjednika DANU Jevrema Brkovića za vanrednog člana CANU, Mitrić podsjeća da su se i on, kao i svi drugi akademici DANU, zaklinjali da neće pristati na članstvo u CANU ukoliko ne budu primljeni svi akademici Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, kako je to predviđeno zakonom.

"Deviza nam je bila svi ili niko. Insistirali smo samo na striktnoj primjeni zakona. Ništa više. Tako je bilo dok nijesu počele da rade krtice i trojanski konji", poručuje Mitrić.

Mitrić kaže da je Brković u izjavi za Pobjedu izgovorio nešto što je "van pameti“.

"Nažalost, naš počasni predsjednik i bivši predsjednik DANU svjesno ili nesvjesno izgovorio je nešto što je van pameti da nas treba poslati u istoriju jer smo izvršili svoju misiju kad je Crna Gora dobila nezavisnost. Time nas je kvalifikovao kao političku instituciju, a ne naučno umjetničku. To je nevjerovatna izjava", kaže Mitrić.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније