Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 04. 2015. 08:05 >> 08:02
5

"VLADA ĆUTI"

Radonjić: CANU čini što hoće

Gašenje Dukljanske akademije nauka i umjetnosti traže oni kojim ta institucija smeta, a glavni krivac za trenutnu situaciju između dvije akademije je Vlada Crne Gore, saopštio je akademik profesor dr Radovan Radonjić.

"Gašenje Dukljanske akademije nauka i umjetnosti jednako časno kao nečasno, traže oni kojima smeta po tri osnova: prvo, zato što je crnogorska; drugo, zato što im nameće nepodnošljivu hipoteku moralne i kulturno-duhovne inferiornosti; treće, zato što i ovako "okrnjena" predstavlja smetnju nakani aktuelnih "pomiritelja" Srba i Crnogoraca u Crnoj Gori po receptu SPC, da u mirnim uslovima ostvare ono što nijesu uspjeli tokom svojevremene kampanje na dubrovačkom i bosansko-hercegovackom ratištu", kaže u intervjuu Pobjedi akademik profesor dr Radovan Radonjić.

On kaže da je glavni krivac za ovakvu situaciju između dvije akademije Vlada Crne Gore.

"Kad je na njen prijedlog usvojen zakon o spajanju dviju akdemija, ona je imala na raspolaganju tri mogućnosti: da taj zakon sprovede u predviđ­enom roku; da ga promijeni, ako je u nečemu bio zbiljski neodgovarajući svrsi zbog koje je usvojen; da, ako ni jedno i drugo ne može, demisionira. Ona umjesto toga, ćuti, trpi kojekakva poniženja i, po osnovu sudskih presuda, svoj nerazumljivi oportunizam plaća narodnim parama. Koji to mir, u čijoj kući i s kakvim moralnim i političkim pravom, i posljedicama, time štiti, ona najbolje zna", kazao je  Radonjić.  

On kaže da postoje dvije stvari, koje od Crne Gore prave duhovni "divlji Zapad", koje su međutim, vidljive i izvan njenih okvira.

"Prva je, da Vladi Crne Gore, kada je u pitanju kultura i nauka, ne odgovara slobodna, kritička misao i da zato rađ­e trpi one koji rade za drugoga, a nju ne diraju sve dok ih plaća, nego one koji bi bili kadri da postupaju obrnuto. Druga je, da Vlada Crne Gore i dalje uporno slijedi princip Cezar supra gramatikus, koji je civilizovani svijet napustio prije dva mijenijuma, o čemu zorno govori primjer njenog Ministarstva kulture, koje ide čak dotle da tvrdi kako se nauka ne može smatrati sastavnim dijelom kulture, pa shodno tome aplikanta za zvanje zaslužnog kulturnog radnika, sa veoma jakim referencama iz oblasti kulturnog stvaralaštva, a uz to još i naučnika, diskfalifikuje, sa javno datim obrazloženjem da on to zvanje ne može imati jer je Trinaestojulsku nagradu dobio za oblast nauke. Do Vlade i njenih ministarstava, izgleda, još nije stigla svijest da Crna Gora, uprkos svim porocima koji je prožimaju i drmaju, ipak nije predestinirana za vlast onih cija je deviza "poslije mene potop", zaključio je Radonjić.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније