Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 04. 2015. 17:41 >> 17:36
1

POŠTOVATI MEĐUNARODNE STANDARDE

Kapetani upozoravaju na pomorsku sigurnost

Upravni odbor Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore obratio se ministru saobraćaja i pomorstva Ivanu Brajoviću povodom neophodnosti praćenja i primjene međunarodnih standarda situacije, a u svijetlu nedavnih dešavanja sa brodom "Viking Star" kojem je prijetilo nasukavanje u kotorskom zalivu.

"Dugi niz godina ovo Udruženje je govorilo i upozoravalo vaše Ministarstvo o neophodnosti praćenja međunarodnih standarda i propisa (IMO, EU, ILO, WHO) te o ogromnom zaostatku u njihovoj primjeni kao i o negativnim posljedicama. Najeklatantniji primjer je (krovni) Zakon o sigurnosti pomorske plovidbe (u daljnjem tekstu ZSPP) koji je tek donesen u decembru 2013. Ovaj zakon, kao što Vam je poznato, propisuje donošenje mnogo važnih podzakonskih akata kojim se uređuju aktivnosti i propisuju procedure za sigurnost plovidbe, pilotažu, nadzor, informisanje u upravljanje pomorskim saobraćajem, istraga pomorskih nezgoda i nesreća, obrazovanje i obuku pomoraca, izdavanje ovlašćenja o osposobljenosti, zdravstvena sposobnost pomoraca, itd. Koliko je nama poznato mnoga od ovih podzakonskih akata još nijesu propisana čime, prije svega, dovodimo u pitanje pomorsku sigurnost a našu pomorsku privredu (pomorci, brodari i luke) u nepovoljan i nekonkurentan položaj na međunarodnom tržištu", navodi se u saopštenju, prenosi Radio Kotor.

Kada je u pitanju luka Kotor, kako ističu, tim zaostatkom i nedostatkom pomorske zakonske regulative je data prednost ekonomskim i drugim interesima u odnosu na pomorsku sigurnost i zaštitu životne okoline.

"Nažalost, ovaj primjer sa „Viking Starom" nam to i potvrđuje. Zato, u cilju daljnjeg izbjegavanja pomorskih nezgoda i nesreća u Boki Kotorskoj i unaprjeđivanju sigurnosti plovidbe molimo Vas da hitno propišete i donesete pravilnike i procedure koje se odnose na sledeće: - Uređenje plovnih puteva odnosno postavljanje i održavanjeobjekata sigurnosti na plovnim putevima, uključujući i sidrišta, u Boki Kotorskoj a u skladu sa ZSPP - čl.7. /8. - Sprovođenje nadzora, informisanja i upravljanja pomorskim saobraćajem (VTS) u Boki Kotorskoj, a koji obuhvata i davanje podataka plovnim objektima kao što su prognoza vremena, upozorenja i sl. Takođe i način vršenja ovog nadzora, informisanja i upravljanja pomorskog saobraćaja a u skladu sa ZSPP čl.45 kao i međ. standardima propisanim od strane IMO, SOLAS Chapt.V, Reg.12. - Označavanje granice luke i sidrišta u Kotoru i u ostalom dijelu Boke Kotorske", poručuju iz Udruženja pomorskih kapetana.

Traže i da se propišu kriterijumi za utvrdivanje granice luka i sidrišta u Kotoru i način označavanja tih granica, i naglašavaju da je sve što su naveli u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o lukama.

Takođe, apelovali su na Ministarstvo da dio sredstva od naknada za korišćenje objekata sigurnosti plovidbe na plovnim putevima u Boki Kotorskoj usmjere na uspostavljanje integrisanog sistema upravljanja pomorskim saobraćajem u Boki Kotorskoj kao i za kupovinu neophodne oprema.

"U skladu sa ZSPP čl.179 sigurnosnu istragu u cilju utvrđivanja uzroka ove pomorske nezgode i predlaganja mjera radi izbjegavanja pomorskih nezgoda i nesreća i unaprjeđivanja sigurnosti plovidbe vrši Komisija za istraživanje pomorskih nezgoda i nesreća, koju obrazuje Vlada. Takođe, Komisija za istraživanje predlaže i ažurira listu nezavisnih stručnjaka za istragu pomorskih nezgoda i nesreća. Kako nam se čini, iz dostupnih informacija sa sajta Vlade i Vašeg Ministarstva, da tamo nema stručnjaka sa pomorskim iskustvom to Vas molimo da se u ovoj komisiji nađe mjesta i za takvim stručnjakom", navodi se u saopštenju.

Zahtijevaju i da se u skladu sa Uredbom o uslovima koje moraju da ispunjavaju luke razvrstane prema vrsti pomorskog saobraćaja i namjeni, Luka Kotor, koja je otvorena za međunarodni saobraćaj, mora da obezbijedi usluge lučkog tegljenja, neprekidno 24 sata.

"Kako ovaj uslov, po nama, nije ispunjen, a što nažalost potvrđuje i slučaj sa „Viking Starom", to Vas molimo da, čim prije, obezbijedite ispunjavanje ovog važnog uslova", poručuju iz UO Udruženja pomorskih kapetana.

Podsjećaju da su pomorske vlasti Ujedinjenog Kraljevstva nedavno donijele i propisale 'Port Marine Safety Management System' (PMSMS), odnosno standard za sistem upravljanja pomorske sigurnosti u luci.

"Kako smo sasvim sigurni da će ovaj standard biti ubrzo prihvaćen od strane i drugih pomorskih zemalja odnosno da će postati međunarodni, to apelujemo na Vas da se sa istim upoznate i da ga koristite kao model za izradu gore navedenih podzakonskih akata. Ovo posebno zbog specifičnosti pomorske plovidbe u Boki Kotorskoj odnosno luke Kotor. U tom smislu, u prilogu Vam dostavljamo Port Marine Safety Management System (PMSMS)", stoji u dopisu UO Udruženja kapetana.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније