Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 04. 2013. 21:53 >> 21:53

BUDIMPEŠTA

Cetinjski srednjoškolci na Konferenciji umjetničkih škola

Učenici i nastavnici Srednje likovne škole sa Cetinja nedavno su učestvovali na međunarodnoj konferenciji umjetničkih škola koja je održana u Budimpešti. Osim pretstavnika škole, učestvovali su i učenici i nastavnici iz Srbije, Vojvodine, Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije, Mađarske I Slovačke.

Ovaj skup organizovan je pod pokroviteljstvom „Centralnoevropske inicijative“.

Učešće cetinjskih srednjoškolaca na konferenciji u Budimpešti pomogla je Prijestonica Cetinje, a reklamni material je obezbijedila Turisticka organizacija Cetinje.

Centralnaevropska inicijativa je međuvladina kooperacija koja ima za cilj promovisanje političke, ekonomske, kulturne i naučne saradnje među državama članicama.

Glavnu  misiju ove kooperacije predstavlja regionalna saradnja u svrhu evropskih integracija. Cilj političkog segmenta koopercaije je da obezbijedi državama  i njihovim institucijama fleksibilnu platformu za regionalnu saradnju, fokusirajući se na njihovoj pripremi za buduće pristupanje EU. U tom smislu, posebna pažnja se posvećuje razmjeni iskustava među zemljama koje već jesu i onima koje još uvijek nijesu članice EU.

Tokom prvog dana, učenici su predstavili zemlje iz kojih dolaze, svoju školu i grad u kome se škola nalazi, dok su drugog dana u grupama radili na izradi i prezentaciji logotipa ove konferencije.

Nastavnici su, sa kolegama iz regiona, razmijenili mišljenja o specifičnostima i izazovima u likovnom obrazovanju, kao i o likovnom obrazovanju i inkluziji. Govorili su i o međunarodnoj saradnji na polju likovnog i dizajnerskog obrazovanja, razvoju posebnih programa koji su osmišljeni tako da razvijaju vještine i znanja naših učenika u segmentima koji se tiču ekonomije, marketinga i komunikacijskoh vještina.

Ovo je prvi put da predstavnici Srednje likovne škole sa Cetinja učestvuju na skupu ovakvog tipa, što će svakako doprinijeti, ne samo razvoju škole, već i razvoju saradnje na međunarodnom nivou, kazali su nam iz cetinjske srednje likovne škole. „Razmjenama učenika i nastavnika koje se planiraju, pružiće se prilika za sticanje novih znanja i vještina iz oblasti likovne umjetnosti i dizajna“.

Školu su predstavljali profesorori likovne i dizajnerske grupe predmeta, Srđan Ilinčić i Ana Knežević i učenice Andrea Miljanić i Marija Marković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније