Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 04. 2015. 21:02   >>  20:56 1

TELEKOMUNIKACIJE

Sve više nezadovoljnih potrošača

U Crnoj Gori ima 965 hiljada korisnika mobilnih telefona. Dolaskom tzv. pametnih telefona na naše tržište potrošači se često žale na iznose računa, skupe impulse i prenosivost broja što korisnike u okviru mreže košta, a da o tome nisu obaviješteni.

Iako je veliki procenat korisnika mobilne telefonije, u Crnoj Gori je sve više nezadovoljnih potrošača. Glavne primjedbe odnose se na enormne račune, skupe impulse i usluge.

"To je monopol nad monopolima. Najskuplje su nam cijene rominga i svih ostlih troškova, ne u Evropi, nego i u svijetu", kazao je jedan građanin Podgorice.

"Žalili smo se ali nema odgovora", kaže jedna stanovnica glavnog grada.

U Crnoj Gori postoje tri mobilna operatera. Brojevi su prenosivi, pa su potrošači često u zabludi koji broj pripada kojoj mreži.

"To vam je isto kao poslanici. Izađu iz jedne partije pa zadrže mandat i odvoje se i pređu u drugu partiju", pojasnio je jedan od korisnika telekomiunikacionih usluga.

Prenosivost broja zakonom je regulisana, ali se potrošači žale da o tome prethodno trebaju biti obaviješteni.

"I sad smo mi ti koji treba stalno da pitamo 'u koju si mrežu', 'gdje si i kako si', jer oni nijesu u obavezi više da nas obavještavaju ko je u koju mrežu", žale se građani.

"Dobro bi bilo i da korisnici imaju mogućnost prema svojim članovima grupe, da obavijeste prijatelje, rođake i poslovne partnere ukoliko prenesu broj. Statistika, neka istraživanja i iskustva iz EU pokazali su da je nerado svaki put kad okrenete neki broj dobijete onu informaciju da je on prenio broj u drugu mrežu", kazala je PR kompanije M:tel, Ana Martinović.

Stručnjak za telekomunikacije Predrag Boljević iz Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) mišljenja je da potrošači trebaju da ukazuju na probleme.

"Za vaša prava isključivo vi morate da se borite", poručuje Boljević.

Ako ima problem, potrošač se prvo obraća provajderu usluga u pisanoj formi u roku od osam dana od primanja računa. Ako je nezadovoljan sljedeća adresa je Agencija za telekomunikacije.

"U većini slučajeva, Agencija je koristila član 157 Zakona o elektronskim komunikacijama i usvajala žalbe korisnika tamo gdje operatori nijesu poslali korisnicima obavještenje o dostizanju iznosa prosječne potrošnje iz prethodna tri mjeseca", saopštila je Vesna Kaluđerović iz Agencije za telekomunikacije.

Pravo potrošača u Crnoj Gori su zakonom regulisana, ali na zakon ponekad treba podsjećati i davaoce i korisnike usluga.

Milica Stijepović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније