Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

14. 04. 2015. 08:39 >> 08:32
1

DANAS U CG

Počinje PISA testiranje učenika

U Crnoj Gori danas počinje PISA testiranje, međunarodni program za procjenjivanje postignuća učenika.


Iz Ministarstva prosvjete su saopštili da će na stestiranju učestvovati oko šest hiljada učenika iz 50 srednjih i 15 osnovnih škola u Crnoj Gori.

Kako su objasnili, PISA je međunarodni program za procjenjivanje postignuća učenika u kojem je primarno koliko učenici uspješno primjenjuju znanja, vještine i sposobnosti stečene u školi i van nje, a ne što su i koliko naučili iz pojedinih nastavnih predmeta na kraju obaveznog obrazovanja odnosno na kraju osnovne škole.

PISA ove godine će, kako se navodi, biti realizovana u 70 zemalja, među kojima je i Crna Gora.

„PISA tretira vještine i znanja koji su od suštinske važnosti za puno učešće i kvalitetan život mladih u savremenom društvu. U PISA testiranju se ne koristi pojam znanje, već pismenost ili kompetencija, koji su neophodni za dalje uspješno školovanje, buduću profesiju, privatni i društveni život“, kaže se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Prema njihovim riječima, osnovni cilj PISA testa je procjena kvaliteta i pravednosti obrazovnog sistema, a rezultati i analize su značajne za, kako se pojašnjava, definisanje obrazovne politike i kreiranje strategija unapređenja sistema obrazovanja.

„PISA testovi se baziraju na konkretnim, realnim životnim situacijama. Oblasti i kompetencije koje PISA procenjuje su matematička, čitalačka i naučna pismenos i rješavanje problema“, kazali su iz Ministarstva prosvjete.

Program PISA 2015, kako se precizira, obuhvatiće oko šest hiljada crnogorskih učenika, koji su rođeni 1999. godine, iz 50 srednjih i 15 osnovnih škola u Crnoj Gori.

“Važno je da učenici budu svjesni značaja realizacije PISA programa, jer ovaj program ne pruža uvid svakom pojedinačnom učeniku u to kako je savladao određene vještine, već rezultati istraživanja se analiziraju i prikazaju na nacionalnom nivou”, poručili su iz Ministarstva prosvjete.

Na taj način će se, kako se dodaje, procijeniti kvalitet i pravednost crnogorskog obrazovnog sistema, a rezultati i analize biće od značaja za definisanje obrazovne politike i kreiranje strategija unapređenja sistema obrazovanja.

“Na osnovu dobijenih rezultata biće moguće pratiti efekte ukupnog nastavnog procesa, i planirati mjere u cilju unapređivanja kvaliteta i pravednosti obrazovanja”, poručili su iz Ministarstva prosvjete.

Oni su kazali da očekuju da učenici pokažu odgovornost i na najbolji način pokažu svoje umijeće korišćenja prethodno stečenih znanja i vještina.

“Time će doprinijeti postizanju rezultata, koji će omogućiti da Crna Gora poboljša svoju poziciju na mapi obrazovnih sistema”, ocijenili su iz Ministarstva.

Rezultati PISA 2015 biće objavljeni u decembru naredne godine

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније