Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

18. 04. 2015. 08:15   >>  08:16

ISPITI

Danas počinje eksterna matura

Polaganje eksterne mature, za 7.068 crnogorskih učenika, počeće danas u 11 sati, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Sjutra će učenici polagati ispit iz crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti i albanskog jezika i književnosti. Ispit iz stranog jezika polagaće prvog juna, a iz matematike drugog juna.

„Ispit će polagati 7 068 učenika iz 11 gimnazija, 11 mješovitih i 28 stručnih škola“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora su objasnili da će učenici koji se vraćaju sa školovanja iz inostranstva, ispite polagati u prostorijama Ispitnog centra 16. juna iz crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti i albanskog jezika i književnost, dok će 18. juna polagati strani jezik ili matematiku.

I ti ispiti će, kako se navodi, početi u 11 sati. Konačni rezultati će biti objavljeni 19. juna.

“Maturski ili stručni ispit je standardizovana eksterna provjera školskih postignuća kojom se želi vidjeti u kojoj su mjeri učenici dostigli nacionalne standarde znanja, navedene kroz ciljeve obrazovnih programa”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ispit se, kako su podsjetili, polaže nakon završenog četvorogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja.

“Cilj ovakvog načina provjere je praćenje i provjeravanje znanja, vještina i kompetencija učenika. Rezultati na ovim ispitima zasnovani su na ishodima znanja koje je po obimu, sadržaju i zahtjevnosti unaprijed određeno i objavljeno u Ispitnim katalozima”, navodi se u saopštenju.

Položen maturski ispit je opšti uslov za nastavak obrazovanja na bilo kojoj visokoškolskoj ustanovi.

“Učenik koji položi stručni ispit stiče nivo stručnog obrazovanja u četvorogodišnjem trajanju”, kazali su iz Ministarstva.

Polaganjem stručnog ispita, kako su dodali, učenik stiče i odgovarajuće stručne kvalifikacije, u skladu sa zakonom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније