Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 04. 2015. 14:02 >> 13:55

PROJEKAT CETI-JA

Jačanje kapaciteta za incidente na moru

Centar za ekotoksikološka ispitivanja (CETI) predstavio je danas projekat “Jačanje kapacitete u slučaju incidenata na moru”, vrijedan oko 300 hiljada eura čiji je cilj zaštita životne sredine mora u slučaju zagađenja sa plovnih objekata.

Projekat finansira Vlada Norveške, a za cilj ima jačanje stručnih i tehničkih kapaciteta važnih činilaca u implementaciji Nacionalnog plana za hitno reagovanje u slučaju zagađenja mora sa plovnih objekata čime bi se smanjio rizik od mogućeg širenja zagađenja.

Izvršna direkorica CETI-ja, Nada Medenica kazala je da je da zaštita životne sredine, uključujući morsku, za Centar ima poseban značaj i jedan je od glavnih problema globalnog karaktera.

Direktorica laboratorije CETI-ja, Danijela Šuković je objasnila da je predviđena nabavka opreme i hemikalija kao i neophodnu edukaciju svih članova institucija koje učestvuju u realizaciji projekta.

Ona je navela da rezultati projekta budu bolja stručna i tehnička osposobljenost institucija u Crnoj Gori za intervencije u slučaju zagađenja mora naročito naftnih derivata, jačanje međuinstitucionalne saradnje, ispunjavanje obaveza definisanih konvencijama i protokolima koje je Crna Gora potpisala iz oblasti zaštite morske životne sredine.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za pomorski saobraćaj, Vladan Radonjić kazao je da kapaciteti koje država posjeduje nisu dovoljni da bi se u momentu velikih zagađenja spriječila katastrofa.

“Vrlo je bitno da se dobije donacija, a mi ćemo voditi računa da se sredstva upotrijebe samo u ekstremnim slučajevima”, kazao je Radonjić.

On je posjetio na važnost ranog okrivanja izlivanja nafte u more, i sličnih katastrofa koje je moguće zaustaviti.“Ne treba da čekamo da se katastrofa desi već treba na vrijeme da reagujemo i da je preduprijedimo”,ocijenio je Radonjić.

Načelnik sektora za zaštitu mora od zagađenja sa plovnih objekata uprave pomorske sigurnosti, kapetan Predrag Ratković poručio je da je, na osnovu do sad izvedenih vježbi, Crna Gora institucionalno sposobna da odgovori na sve izazove koji se tiču zaštite mora od zagađenja sa brodova.

“Izlivanje nafte u more je hitna situacija koja zahtijeva brzo reagovanje, a Crna Gora mora na raspolaganju imati određenu količinu disperzenata i raspršivača kako bi u slučajevima kada nije moguće mehaničko otklanjanje nafte djelovali u cilju sprečavanja da nafta stigne do obale”, kazao je Ratković.

On je poručio da će kroz realizaciju projekta dodatno ojačati institucionalnu saradnju što je, kako je podsjetio, jedan od ciljeva Nacionalnog pana za hitno reagovanje u slučaju zagađivanja mora sa plovnih objekata.

“Projekat će ojačati postojeće kapacitete u opremi i ljudstvu za zaštitu mora od zagađenja, naročito prilikom velikih izlivanja ulja i loših vremenskih uslova”, dodao je Ratković.

Komandant Moranarice VCG, Darko Vuković naveo je da Vojska ima potrebu i obavezu da dio svoji sposobnostu stavi na raspolaganje državi”, zaključio je.

Partneri u prokjektu su Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, Uprava pomorske sigurnosti i Lučke kapetanije Bar i Kotor, Odjeljenje granične bezbjednosti i pomorske policije, Uprava policije, Mornarica Vojske Crne Core i Agencija za zaštitu životne sredine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније