Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 04. 2015. 22:19 >> 00:20

PROJEKAT ZA OSNOVCE

Učili o kulturno-istorijskoj baštini Prijestonice

Kroz projekat “Čas istorije u Prijestonici - Cetinje jedna priča” do sada je prošlo osam hiljada i 700 djece iz cijele Crne Gore, istaknuto na konferenciji za novinare koja je, povodom završetka projekta, održana na Ivanovim koritima.

Koncept projekta, kako je naglašeno, podrazumijeva pružanje mogućnosti učenicima 7. razreda da se na kvalitetan i zanimljiv način upoznaju sa kulturno-istorijskom baštinom Prijestonice, prirodnim ljepotama i raznovrsnošću ekosistema dva nacionalna parka, uz poštovanje osnovnog principa – da se najbolje uči očiglednom nastavom.

Direktor Osnovne škole “Mirko Srzentić” iz Petrovca, Slavko Dašić, smatra da je ta škola ispunila očekivanja i da tokom cjelokupnog trajanja nije bilo zamjerki na njeno funkcionisanje.

"Utisci učenika su fascinantni, utisci nastavnika takođe, kao i roditelja sa kojima sam razgovarao", kazao je Dašić.

Pomoćnik direktora Zavoda za školstvo, Radovan Popović, pojasnio je da su djeca na Ivanovim koritima boravila u pratnji nastavnika, ali i koordinatora, koji su svi sa Cetinja i koji su prošli posebnu obuku za rad na tom projektu.

"Pored toga što se škola odvija u ovako lijepom ambijentu i što je besplatna, djeca iz svih crnogorskih škola su, uslovno rečeno, privilegovana što su u mogućnosti da tri dana budu u centru nastanka jedne države i upoznaju sve ono o čemu Cetinje i nacionalni parkovi govore za crnogorsku stvarnost i prošlost, tako da škola na neki način ima mnogo širu i dublju poruku", istakao je Popović.

On je dodao da je u realizaciju ovog projekta do sad uloženo oko 500 hiljada eura.

Direktor JU "Lovćen-Bečići", Sreten Mrvaljević, saopštio je da je odmaralište na Ivanovim koritima tokom trajanja projekta ugostilo 8.700 djece iz 163 crnogorske škole koja su, kako je rekao, veoma zadovoljna uslugom i boravkom u toj ustanovi.

"Sve je urađeno bez ijednog incidenta čime smo veoma zadovoljni, jer je naša uloga bila da djeci obezbijedimo prevoz iz svakog grada do Lovćena i da im pružimo svu neophodnu turističko-ugostiteljsku uslugu. Takođe, mi smo obezbijedili i neophodni materijal za rad kao i posebne publikacije koje su štampane povodom ovog projekta", kazao je Mrvaljević.

Predstavnica ministarstva prosvjete, Tamara Milić, kazala je da je za taj vid nastave urađen poseban plan i program koji obuhvata više predmeta.

"Po meni, posebna važnost jeste to da sva ta djeca u jednom prirodnom ambijentu vrlo neposredno na osnovu svog iskustva mogu da dokažu ono što su tokom svog školovanja učili i saznavali. Ovaj projekat obezbjeđuje razvijanje pozitivnog odnosa kod djece prema sopstvenoj državi i njegovanje demokratskih i građanskih vrijednosti Crne Gore kroz uvezivanje kulturno-istorijskog bogatstva prijestonog Cetinja u obrazovni sistem", ukazala je Milić.

Projektu “Čas istorije u Prijestonici - Cetinje jedna priča” priključio se i Narodni muzej Crne Gore koji je omogućio da djeca obiđu sve muzejske jedinice na Cetinju, o čemu je govorio šef vodičke službe Oskar Huter i istakao uspio samim tim što je uspio da djecu izvede u prirodu i dovede ih u muzeje.

Projekat su realizovali Ministarstva prosvjete i kulture, Zavod za školstvo, JU "Lovćen-Bečići", Narodni muzej Crne Gore i Prijestonica Cetinje.

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније