Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 04. 2015. 08:18 >> 09:00

APEL AGENCIJE

Ne kupujte lijekove preko interneta

Građani medikamentima isključivo treba da se snabdijevaju u apoteci, i da, uprkos povremenim nestašicama, ne pribjegavaju nabavci lijekova putem interneta, apelovali su iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva.

Iz te ustanove objasnili su da lijekovi do apoteka dolaze kroz odobreni, pouzdani i kontrolisani sistem distributivnog lanca od proizvođaca, preko odobrenih distributera – veledrogerija, pa se u apotekama nalaze lijekovi provjerenog kvaliteta bezbjednosti i efikasnosti.

„S druge strane, lijekovi kupljeni putem interneta i drugih nelegalnih izvora, kao što su oglasi i pijace nijesu provjerenog i kontrolisanog kvaliteta, uslova proizvodnje i skladištenja, kao i regularnog lanca snabdijevanja“, kazali su Pobjedi iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva.

Na internetu, kako su naglasili, ne postoji mogućnost kontrole i zbog toga za sada nije dozvoljen promet lijekova ovim putem.

„U Crnoj Gori lijekovi mogu da budu dostupni pacijentima, isključivo u apotekama i nije dozvoljena njihova prodaja preko interneta ili putem oglasa. Zato upozoravamo građane da ne kupuju medikamente iz nelegalnih izvora, ne samo zato što to nije u skladu sa zakonom, već prije svega zbog njihove bezbjednosti, jer mogu biti u pitanju lijekovi koji su falsifikovani“, upozorili su iz Agencije.

Podaci iz najrazvijenijih zemalja EU s veoma regulisanim tržištem lijekova, prema njihovim riječima, ukazuju da najveća opasnost od falsifikovanih lijekova prijeti upravo od kupovine preko interneta.

„Procjenjuje se da je čak više od 50 odsto na taj način nabavljenih lijekova falsifikovano. Stoga se i u EU radi na pitanju kontrole i uređenja nacina onlajn kupovine lijekova“, naveli su iz Agencije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније