Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Anadolija

26. 04. 2015. 14:54   >>  15:00 1

LJUBAV PREMA EKSPONATIMA

Tuzi: Kuću pretvorio u muzej

U selu Lekaj, nedaleko od Tuzi, gradske opštine koja pripada Podgorici, nalazi se kuća koja je pretvorena u muzej. Podgoričanin Shtjefan Ivezaj, iz ljubavi prema eksponatima koje sakuplja od 2002. godine, kuću u kojoj živi pretvorio je u muzej, koji je za posjetioce otvoren tokom cijele godine. Ivezaj istče da su vrata njegovog muzeja uvijek otvorena, jer su on i njegova supruga skoro uvijek kod kuće.

Iako je već u osmoj deceniji života, ovaj ljubitelj eksponata, zajedno sa svojom suprugom u svojoj kući čuva veliki broj stvari, koje su vremenom postale eksponati. U njegovoj kući, koja ima četiri sobe, nalaze se eksponati koje je Shtjefan godinama sakupljao. Kuću je u muzej pretvorio 2002. godine. I od tada, on i njegova porodica spavaju i obavljaju sve kućne poslove pored svih tih eksponata.

"Zbog ljubavi prema eksponatima, došao sam u situaciju da živim kao da je kameno doba. Ovo kažem zbog skučenosti prostora. Možda svoju kuću ne bih pretvorio u muzej, ali sve ove stvari nisam imao gdje da smjestim. Malo po malo, i eksponati su me bukvalno izbacili napolje. Sad spavam u sobi koja je najbliža ulazu, a noću čuvam muzej“, rekao je Shtjefan Ivezaj.

U Tuzima, Shtjefan je poznat kao prvi fotograf na tom prostoru. Tako je jedna od prostorija u njegovoj kući ispunjenima fotografskim aparatima. Od onih najstarijih, pa sve do digitalnih aparata. Sve aparate on je iskoristio kako bi opremio fototeku. Shtjefan je od strane jedne fondacije dobio priznanje za "ambasadora mira".

Od igle do topa

U muzeju kod Ivezaja ima svega, kako kaže Shtjefan, od igle do topa. Mogu se vidjeti nacionalne nošnje mnogih naroda. Takođe, tu su i muzički istrumenti koji su se koristili u prošlom vijeku. Posjetioci mogu vidjeti i razne vrste kapa, kačketa, posuđa, oruđa, oružja. Posebno su zanimljive tambure, koje Shtjefan ima raznih veličina.

„Ovdje se nalazi etnografski muzej, fototeka, biblioteka i filatelija. Neke od ovih stvari koje se nelaze u muzeju sam kupio, dok sam neke dobio na poklon. Dosta sam teško našao ove eksponate. Dio eksponata pripadao je mojoj porodici. Moja žena i ja ove stvari čuvamo kao naše oči. Svaki put kad negdje izađem ponešto donesem u muzej“, tvrdi Ivezaj.

I Meksička nošnja među eksponatima

U muzeju danas Shtjefan živi sa suprugom Đustom. Kaže da su se godinama navikli da žive u prostorijama koje su popunjene eksponatima. Tokom ljetnih mjeseci, ovaj muzej posjeti veliki broj ljubitelja eksponata.

„Posjetioci koji dolaze u moj muzej su iz cijelog svijeta. Kažu da ovako nešto nigdje nisu vidjeli. Ne stidim se da mi dođu predsjednici i svjetski velikani, da vide ovo čudo“, naglašava Shtjefan.

Iako se u njegovom muzeju mogu naći nošnje mnogih naroda, Shtjefan posebno ističe jednu.

„Ovdje ima nošnji raznih naroda. Čak imam i nošnju iz Meksika, koju mu je donio sin iz Amerike prije 20 godina“, istakao je Ivezaj.

(Foto: Anadolija)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније