Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 04. 2015. 15:05 >> 15:10
43

AMFILOHIJE SLUŽIO LITIJU

Jermeni i Srbi dijele istoriju stradanja

Mitroplit crnogorsko-primorski Amfilohije služio je liturgiju i parastos žrtvama genocida nad Jermenima u manastiru Svetog Arhangela Mihaila na tivatskoj Prevlaci. On je tom prilikom saopštio da jermenski i srpski narod dijele istoriju velikih stradanja u otomanskom ropstvu.

Amfilohije kaže da isto raspeće koje je nosio i srpski narod kroz vjekove nosi jermenski narod kroz istoriju, prenosi portal Boka news.

"Od Ararata do Kosova vidi se veliki raspeti Hristos, a istovremeno na sve četiri strane svijeta, sija svjetlost Hristovog vaskrsnuća. Sud Božiji i pravda Božja svjedoče i danas o tom velikom stradanju jermenskog naroda, ali istovremeno i svjedoče da će iz mučeničke krvi stradalih hrišćana Jermena ponovno vaskrsnuti, u svoj punoći svojoj, drevna hrišćanska zemlja Jermenija i da će Ararat postati ponovno mjesto sa koga se svjedoči spasenje svega roda ljudskoga. Krv mučenika je sjeme za nove hrišćane – poslije raspeća dolazi vaskrsenje", poručio je Amfilohije.

On je rekao da jermenski i srpski narod dijele istoriju velikih stradanja u otomanskom ropstvu.

"Vjernost jermenskog naroda kroz vjekove Hristu raspetome i vaskrslome, došla je do svoga vrhunca upravo 1915. godine za vrijeme strašnog genocida koji je izvršen nad hrišćanskim jermenskim narodom u Otomanskoj imperiji", istakao je Amfilohije posebno naglašavajući da je “svaki četvrti Srbin i Crnogorac u Prvom svjetskom ratu postradao i poginuo od okupatora".

Liturgiji koju su organizovali Mitropoliija i Savez Jermena Crne Gore prisustvovalo je oko 200 ljudi, kao i starješina eparhije Jermenske apostolske crkve u Rumuniji, episkop Tatev Akobian, nerezidentni ambasador Jermenije u Crnoj Gori Hamlet Gasparian i ruski ambasador u Podgorici Andrej Nesterenko.

Jermenski episkop Tatev Akobian naglasio je da danas “cijeli svijet” obilježava 100. godišnjicu masovnog stradanja njegovih sunarodnika.

“23.aprila ove godne svih tih preko 1,5 miliona poginulih su kanonizovani i danas smo srećni da se oni na nebu mole za nas i svjedoče o miru, pravdi i ljubavi", rekao je on.

Prema riječima ambasadora Hamleta Gaspariana, genocid nad Jermenima je jedan od “najcrnjih dana u istoriji hrišćanskog čovječanstva”.

“Narod koji je 3.000 godina živio na tim prostorima, bio je uništen i prognan sa svoje zemlje. Čudom smo se kao narod, uspjeli spasiti se od tog smrtnog udara i kao ptica Feniks, vaskrsli smo iz pepela, ali je ta velika trauma zauvijek prisutna u našim srcima. Jermeni sada čekaju da uz pomoć cijelog čovječanstva, izliječe tu ranu. Nemoguće je taj događaj izbrisati iz naših sjećanja, ali mi hoćemo da idemo napred i da bi to uradli, spremni smo da razgovaramo sa potomcima Turaka koji su napravili taj zločin. Stotinu godina je prošlo i oni koji su ubijali 1915. godine, više nijesu među živima i krivica očeva nema nikakve veze sa njihovim današnjim sinovima", dodao je on.

Poslije vjerske službe, u porti manastira Svetog Arhangela Mihaila otvorena je izložba dokumentarnih fotografija pod nazivom “Prije 100 godina – „Jermenska Golgota”.

Пратите нас на

Коментари43

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније