Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 04. 2015. 17:09 >> 17:53
58

MITROPOLIT MIHAILO

"SPC je tihi grobar Crne Gore"

Crnogorska pravolsavna crkva (CPC) pozvala je Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) da procesuira Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i zaustavi, kako navode, urušavanje Crne Gore i njenog identiteta.

“Više puta do sada je, nažalost bezuspješno, javno ukazivano i nepobitno dokazano da Srpska pravoslavna crkva u Cmoj Gori nezakonitim posjedovanjem cmogorske crkvene imovine urušava državu Cmu Goru i njen sveukupni identitet devastiranjem sakralnog i kulturnog nasljeđa”, saopštio je Mitropolit Mihailo.

Mitropolit navodi da SPC degradiranje, preoblikovanje, nezakonitu rekonstrukciju i devastaciju cmogorskih svetinja izvodi “lišena pravne registracije, legitimiteta, tj. aktivne pravne legitimacije, kao pravno neregistrovani akter crkvenog i javnog života”, odnosno da “rade na divlje.”

U saopštenju CPC-a navodi se i da je SPC postala neprikosnoveni uživalac nepripadajućih joj privilegija, te da za “rušilačku misiju” nikada nije sudski procesuirana i sankcionisana.

“Nekažnjena, ona je kao država u državi, izvan i iznad zakona i države osilila, pa i dalje sve intenzivnije vrši svoju misiju tihog grobara Cme Gore i svega što ima cmogorsko obilježje i značenje”, navodi Mitropolit Mihailo.

CPC dodaje da je potvrda navedenog najnovija “devastatorska kampanja" na kompleksu ostroške svetinje.

“Radeći bez takozvanih konzervatorskih uslova, u stvari, bez dozvole nadležne državne Uprave za zaštitu kulturnih dobara, uprkos izvršenim inspekcijama i zabranama nadležnih inspekcijskih organa, SPC je temeljito preoblikovala, narušila i naružila eksterijer Gornjeg manastira u Ostrogu, pretvarajući ovo svetilište u vašarište za zabavu i razonodu praznovjerja, sujevjerja i bezvjerja”, navodi se u saopštenju Mitropolita Mihaila.

CPC tvrdi da će SPC, nastavi li svoje djelovanje, dovršiti zadatak urušavanja crnogorske države i njenog sveukupnog identiteta.

“U tome joj, nažalost, pomaže i dio državne administracije koji ne poštuje aktivnosti pojedinih državnih organa da zaustave divlju gradnju, vandalizam, varvarstvo savremenih Huna pod mantijama svetosavske SPC, koja do sada nije promašila ništa što je crnogorsko i u Crnoj Gori sveto”, saopštio je Mitropolit.

On dodaje i da je SPC s "bogatim ratnim iskustvom" i “ućešćem u genocidu u ratovima pri i po raspadu Jugoslavije”, ustrojstvom svojih eparhija deteritorijalizovala Cmu Goru, stavljajući njene djelove pod svoje eparhijske uprave, van crnogorskog državnog prostora i “raspolažući i manipulišući s našom državom” kao s dijelom svoje teritorije.

“I ptice na grani znaju da je SPC uključena u rusko-srpski scenario i režiju amputacije cmogorske državne teritorije u reonu Sutorine, kao i da je pokušala da direktno utiče na koalicionu kombinatoriku pri lokalnim izborima u Herceg-Novom”, tvrdi CPC.

Ističu da VDT, specijalni tužilac i tužilački organi još ništa ne preduzimaju na zaštiti države Crne Gore, CPC i Crnogoraca.

U svom saopštenju apeluju na VDT i tužilačke organe da njihov poziv ne smije ostati “glas vapijućeg u pustinji.”

Dodaju da zašitita najviših državnih, nacionalnih, kulturnih i duhovnih svetinja, dobara i vrijednosti mora imati prioritet nad pojedinim “kriminogenim radnjama i izvšiocima”, te da je potrebna brza i hitna intervencija nadležnih organa.

“Konačno je vrijeme da se s riječi pređe na djela i energično zaštiti Cma Gora i i njen interes koji je, i mora biti, iznad svih ostalih interesa u njoj”, navodi se u saopštenju CPC.

Najavljuju da će VDT-u dostaviti sve raspoložive dokaze o navedenim tvrdnjama, uključujući i  temeljni elaborat Vlade Crne Gore iz 2005, koji, kako navode, sadrži primjere devastacije crkava i manastira po Crnoj Gori.

“Na potezu su VDT i nadležni, da zaustave dalju eroziju Cme Gore i zaštite sveukupnost njenog neprikosnovenog identiteta”, zaključuje se u saopštenju CPC i Mitropolita Mihaila.

 

Пратите нас на

Коментари58

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније