Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 04. 2013. 14:38 >> 14:40
2

LJUDSKA PRAVA

HRA: Državne institucije će teško zadovoljiti standarde

Izvršna direktorka Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević ocjenjuje da će Crna Gora u pregovaračkom procesu za oblast ljudskih prava najteže zadovoljiti nivo djelotvorne i efikasne zaštite koja se odnosi na rad državnih institucija.

 

Ombudsman je nedavno objavio godišnji izvještaj, za prošlu godinu, u kom je konstatovano da je Crna Gora unaprijedila odnos prema osjetljivim društvenim grupama, ali da je diskriminacija i dalje prisutna prema Romima, LGBT i osobama sa invaliditetom, ženama, starijima i manjinskim narodima.

Upitana da li smatra da sa nivoom poštovanja ljudskih prava koji trenutno ima, Crna Gora može imati problema u pregovaračkom procesu, Gorjanc Prelević je odgovorila da standarde možda neće zadovoljiti određeni državni organi.

,,Najteže će ići sa dostizanjem zadovoljavajućeg nivoa djelotvorne i efikasne zaštite ljudskih prava od strane državnih organa - centara za socijalni rad, policije, tužilaštva i suda”,precizirala je Gorjanc Prelević.

Navela je da Crna Gora, koju odavno obavezuju svi osnovni međunarodni ugovori o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija, ima obavezu da ne diskriminiše, nego da svima obezbijedi jednakost pred zakonom.

,,I još treba da doda mjere pozitivne diskriminacije, koje su na primjer neophodne za žene, Rome, osobe sa invaliditetom i manjinske narode. Kada već ne ide ”milom” država mora i, uslovno rečeno, ”silom” da obezbijedi odgovarajuće ravnomjerno uključivanje u društvene tokove tradicionalno diskriminisane grupe”, kazala je ona ageniciji MINA.

Upitana šta treba zadovoljiti i obezbijediti da bi Crna Gora znala da je na pravom putu da postane društvo koje garantuje poštovanja ljudskih prava svim svojim građanima, Gorjanc Prelević je navela da je neophodno obezbijediti dosljednu primjenu postojećih zakona.

,,Iako odavno postoje zakoni i standardi, još većina zgrada, i to posebno državnih organa, nije prilagođena pristupu ljudi koji koriste invalidska kolica. U odnosu na seksualne manjine, neophodno je donošenje zakona o istopolnim zajednicama kojim će se istopolnim partnerima obezbijediti da uživaju određena prava koja moraju da imaju kao i heteroseksualni partneri, u skladu s evropskim standardima”, pojasnila je izvršna direktorka HRA.

Gorjanc Prelević smatra da je odlična preporuka Ombudsmana da državni organi, pravna lica i pojedinci moraju osmisliti i realizovati dosta aktivnosti u prevenciji i borbi protiv diskriminacije.

Prema njenim riječima, idealno bi bilo da ta edukacija što prije toliko uzme maha da svi građani Crne Gore postanu bolji ljudi, koji će imati više osjećaja za druge.

,,Posebno je važno da se zaštita od diskriminacije pred sudovima vrši brzo i beskompromisno”, kazala je ona.

 

(MINA)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније