Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 04. 2015. 08:14   >>  08:09 6

ZABRINJAVAJUĆI PODACI

CG prednjači u selektivnim abortusima

Crna Gora se posljednjih godina našla u društvu zemalja u kojima je prisutan najveći disbalans između rođene djece muškog i ženskog pola. Posljednji podaci pokazuju da je 110 muškaraca prema 100 žena, iako je maksimalna vrijednost 106 prema 100. Kao razlog takvog trenda pominju se i abortusi u cilju rađanja muškog djeteta, što zakon zabranjuje.

 

Međutim, iako je ta pojava objelodanjena 2013. godine nakon upozorenja Savjeta Evrope, u Crnoj Gori se o tome mnogo ne govori.

Šef Poslaničkog kluba Pozitivne Crne Gore, Goran Tuponja, ranije je uputio dopise nadležnima u kojima traži da mu dostave pregled broja abortusa u proteklih 15 godina na nivou države i po opštinama, informaciju o tome ko i koliko često kontroliše rad privatnih i javnih zdravstvenih ustanova, u oblasti prekida trudnoće, te koji su rezultati sprovedenih kontrola.

Specijalista ginekolog akušer iz Beograda, Dušan Protić kazao je da selektivni abortusi nijesu masovna pojava na Balkanu, već da su izuzetak Crna Gora i Kosovo.

"Prema statistici Crna Gora i Jermenija prednjače u rađanju muške djece, a to je zahvaljujući isključivo selektivnim abortusima. Ali mnogi kad dođu kod ginekologa rijeto hoće da kažu pravi razlog zašto ih zanima pol djeteta. Obično razgovor počinje tako da u porodici ženski pol ima neko genetsko opterećenje. Neki sakriju da imaju kući dvoje, troje, ženske djece. Ali kad dobiju nalaz genetske analize često se i otvore", priča Protić.

On je Dnevnim novinama kazao da žene uglavnom ne žele abortus, ali da izlaze u susret zahtjevima muževa.

"Čak je ponekad i brak u pitanju i tako ga spašavaju", kaže Protić.

Bračni par iz Berana koji već živi u Beogradu i ima petoro odrasle djece, imao je problem zbog rođenja kćerke, priča Protić iskustva iz prakse.

"Prvo se rodila jedna kći, otac je bio relativno srećan, zatim se rodila i druga, a otac nije došao po ženu i dijete čak ni da ih prihvati iz bolnice. Bio je ljut na ženu što mu je rodila kćerku. A onda se rodio i sin. Ponosni tata je bio zadovoljan i rekao dosta, da bi žena bila uvrijeđena", kaže Protić.

Prošlo je, kaže izvjesno vrijeme, a u kući su bili zategnuti odnosi. Onda je, dodaje on, ponosna Crnogorka uzela stvar u svoje ruke, lupila rukom o sto i rekla: "Ili ti ili drugi" i rodila još dva sina.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније