Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

28. 04. 2015. 12:02 >> 13:52
4

KRSTIČEVIĆ PORUČILA

Manjine most između Hrvatske i CG

Nacionalne manjine su bogatstvo svakog društva i one su poseban most između dvije države, poručila je kopredsjedavajuća u Međuvladinom mješovitom odboru (MMO) između Hrvatske i Crne Gore, Daria Krstičević.

 

U Podgorici je danas održana prva sjednica MMO za sprovođenje Sporazuma između Crne Gore i Hrvatske o zaštiti prava hrvatske manjine u Crnoj Gori i crnogorske manjine u Hrvatskoj.

Krstičević je poručila da su nacionalne manjine bogatstvo svake države, ocjenjujući da između Hrvatske i Crne Gore postoji spremnost na saradnju i razumijevanje oko ključnih tema za unaprjeđenje prava i zaštite manjina u dvije države.

"Nacionalne manjine su bogatstvo svake države i one predstavljaju most koji povezuje dvije države, a u ovom slučaju Hrvatske i Crne Gore", kazala je Krstičević.

Prema njenim riječima, pred MMO je važan i odgovoran zadatak koji se odnosi na dalje unaprjeđenje položaja i prava hrvatske manjine u Crnoj Gori i crnogorske u Hrvatskoj.

Odnosi dvije države su, kako je navela, tradicionalno dobra saradnja u oblasti zaštite i unaprjeđenja prava manjina predstavlja dodatan podstrek za unaprjeđenje bilateralne saradnje.

Prema riječima Krstičević, Hrvatska posvećuje posebnu pažnju zaštiti manjinskih prava i jedna je, kako je navela, od država koje se smatraju da su najdalje otišle u nivou zaštite prava manjina.

Kopredsjedavajući crnogorskog dijela MMO, Mersudin Gredić, predstavio je načine zaštite prava manjina u Crnoj Gori, navodeći da je posebno zadovoljan što se prvi sastanak MMO održava u Podgorici.

Sastanak MMO je, kako je naveo, značajan kako bi se na njemu razmotrilo poštovanje prava manjina u dvije države, ali i ukazalo na aktivnosti koje bi dalje unaprijedile situaciju u toj oblasti.

Prema riječima Gredića, i Crna Gora i Hrvatska su prepoznale važnost tog pitanja, što pokazuje i Sporazum koji je potpisan 2009. godine i koji se odnosi na zaštitu prava crnogoraske manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Crnoj Gori.

"Crna Gora je multikulturalna država u kojoj se njeguje multinacionalni, multietnički i multikonfesionalni sklad i gdje su manjine integralni dio društva", kazao je Gredić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora štiti prava manjina ne samo zakonodavnim okvirom, nego i postojanjem institucija koje štite i unapređuju njihova prava.

Gredić je podsjetio da je jedno od načela Evropske unije (EU), kojoj Crna Gora teži a Hrvatska je već punopravna članica, kvalitetna zaštita prava manjina.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније