Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 04. 2015. 18:55 >> 18:48

NAUKA

Novi mehanizmi za promociju Horizonta 2020

Ministarstvo nauke, u cilju unaprjeđenja promocije programa Evropske unije (EU) za istraživanja i inovacije Horizonta 2020, uspostavlja novi mehanizam za promociju tog programa u vidu redovnih nedjeljnih konsultacija sa zainteresovanim institucijama i pojedincima, saopšteno je iz tog resora.

U okviru mehanizma koji je nazvan Otvorena vrata za Horizont 2020, nacionalne kontakt osobe za pojedine segmente programa će, svakog petka od 14 do 16 sati, biti na raspolaganju za informacije, konsultovanje i druge vidove podrške u pronalaženju mogućnosti učešća u projektima tog najvećeg okvirnog programa EU u oblasti nauke, istraživanja i inovacija do sad. 

Kako je saopšteno, program konsultacija biće kreiran u skladu sa terminima raspisivanja i rokovima za pojedine pozive. 

Prva Otvorena vrata, zbog predstojećih praznika, biće održana u četvrtak, na teme iz oblasti poljoprivrede. 

Pored Otvorenih vrata, Ministarstvo će od narednog mjeseca uspostaviti i mehanizam Radionica, koje će se održavati jednom mjesečno. 

Cilj radionica je, kako je pojašnjeno, da promovišu nove pozive u okviru programa Horizont 2020, na način da naučna i privredna zajednica Crne Gore dobije mogućnost upoznavanja sa primjerima dobre prakse, tačnije uspješnim iskustvima svojih kolega iz zemlje, regiona i inostranstva, koji su aplicirali za neki od poziva u okviru programa, kao i onima čiji projekti su već odobreni. 

“Cilj uspostavljanja novih mehanizama za promociju programa Horizont 2020 jeste da se pruži maksimalna podršksa naučnoistraživačkoj i privrednoj zajednici u procesu apliciranja za ovaj program, kako bi se podigao nivo učešća i uspješnost Crne Gore u ovom programu”, kaže se u saopštenju. 

Horizont 2020 nastavak je Sedmog Okvirnog Programa EU za nauku, istraživanje i tehnološki razvoj (FP7). 

Crna Gora postala je članica tog programa u julu prošle godine, prva među zemljama regiona, i time su njenoj naučnoistraživačkoj i privrednoj zajednici otvoreni evropski fondovi, čija vrijednost iznosi 77 milijardi EUR, jednako kao zemljama članicama EU.

Kako su naveli iz Ministartsva, veće angažovanje naučne i privredne zajednice u smislu pisanja kvalitetnih projekata i pronalaženja što boljih inostranih partnera, rezultiraće većom prolaznosti projekata u kojima se Crna Gora pojavljuje kao koordinator ili partner, a to, kako su pojasnili, direktno znači povlačenje većih sredstava iz EU fondova, što je cilj svake zemlje pridružene Horizontu 2020.

“Novoformirani mehanizmi koje uspostavlja Ministarstvo kreirani su upravo u te svrhe, da među naučnoistraživačkom i privrednom zajednicom Crne Gore razbiju određene tabue koji vladaju o Horizontu kao fondu kreiranom samo za velike zemlje i sisteme, kao programu sa izuzetno komplikovanim procedurama i malom prolaznošću projekata”, kaže se u saopštenju.

 

 

MINA

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније