Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 04. 2015. 13:17 >> 13:10

PODRŠKA DJECI

Kovačević čestitala jubilej Centru Ljubović

Centar za djecu i mlade „Ljubović“ imaće podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja u budućim aktivnostima, poručila je ministarka Zorica Kovačević, ocijenjujući da je toj ustanovi potrebno još edukacije radi dostizanja standarda država Evropske unije (EU).

Ona je, povodom obilježavanja 50 godina rada te javne ustanove, čestitala jubilej i postignute rezultate svim ljudima koji se dali pečat radu Centra.

„Ova ustanova poštuje međunarodne standardne, ali i dalje će morati da uči, da se edukuje, u cilju postizanja rezultata kao u državama EU“, ocijenila je Kovačević.

Kovačević je izjavila da su ta ustanova i svi centri pod resornim Ministarstvom primjer rada u Crnoj Gori, što znači da će imati podršku Vlade za sve aktivnosti koje budu sprovodili i „koje nijesu baš beznačajne“.

Kovačević je podsjetila je da je to jedina ustanova u Crnoj Gori koja pruža podršku djeci sa poremećajima u ponašanju.

Ona je zahvalila svim dosadašnjim donatorima, Glavnom gradu i ljudima dobre volje koji osmišljavaju rad u toj ustanovi zajedno sa zaposlenima.

„Ovo nije ustanova Vlade i Ministarstva, ovo je ustanova čitave Crne Gore, jer su to naša djeca koja su tu trenutno smještena. Moramo im dati punu podršku i pomoći im da se vrate u zajednicu i moramo kasnije voditi računa da se nikad više ne vrate u ovu ustanovu“, zaključila je Kovačević.

Vršilac dužnosti direktora Centra, Mirjana Đurić, kazala je da je misija te ustanove da budu pomoć i podrška djeci koja, u toku svog odrastanja i sazrijevanja, naiđu na teškoće.

Kako je navela, mijenjale su se metode rada, sadržaji i zakonska regulativa u toj oblasti, ali danas postoji zakonodavstvo zasnovano na evropskim standardima i onome što propisuju UN konvencije u toj oblasti.

Đurić je ocijenila da nova arhitektura ustanove svjedoči da se gradi jedna moderna ustanova socijalne i dječje zaštite u kojoj se, prije svega, poštuju dječja prava.

Ona je objasnila da Centar pruža više usluga.

„Imamo opservaciono-dijagnostički centar, zavodski tretman, prihvatnu stanicu, prihvatilište, ali i uslove za sprovođenje alternativne vaspitne mjere“, ukazala je Đurić.

Prema njenim riječima, sve to zahtijeva posvećeno, stručno i angažovano osoblje koje će u svom radu ubuduće morati da ima niz edukacija, za šta se očekuje da bude obezbijeđeno kroz reformu sistema socijalne i dječje zaštite.

Đurić je dodala da očekuju i stručni, supervizijski i inspekcijski nadzor, shodno novim pravilima, koji će doprinijeti kvalitetu usluga.

„Naša je namjera da postanemo referentni centar koji će dizajnirati, inicirati i sprovoditi različite preventivne programe koji će se sprovoditi u zajednici“, poručila je Đurić.

Ona je kazala da Centar ima dobru saradnju sa centrima za socijalni rad i sa ostalim ustanovama socijalne i dječje zaštite.

Kako je navela Đurić, imaju dobru saradnju i sa školama u kojoj se školuju djeca iz Centra, a, kako je kazala, podgorička komisija za usmjeravanje dala je značajan doprinos.

„U saradnji sa njima, imamo prva rješenja za usmjeravanje djece sa poremećajima u ponašanju, što je zaokružilo sistem podrške lokalne zajednice“, kazala je Đurić.

Ona je zahvalila Kliničkom centru, Domu zdravlja u Podgorici, privatnim ordinacijama i velikom broju sponzora na saradnji i podršci.

„Naš cilj je da djecu integrišemo u zajednicu uključujući ih u brojne aktivnosti. Namjera nam je i da tu zajednicu dovedemo kod nas i na taj način smatramo da smo stvorili uslove za punu inkluziju“, poručila je Đurić.

Ona je kazala da posebno zahvaljuje Zoranu Sekuliću i Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, koji su donirali računarsku opremu sa kojom se zaokružuje opremanje ustanove tom vrstom opreme.

„Naša je želja da ovdje bude što manje djece i da jedan od razloga za to budu preventivni programi koji će sprovoditi stručni radnici ove ustanove, a ona djeca koja ipak budu smještena ovdje imaće najveći mogući kvalitet usluge. Pozivamo sve zainteresovane koji žele i imaju kapaciteta da nam se pridruže u ostvarivanju tih ciljeva“, zaključila je Đurić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније