Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 05. 2015. 16:33   >>  16:29 2

ISKUSTVA MLADIH NOVINARA

Sloboda medija se krši i u razvijenijim zemljama

Petnaest mladih novinara iz Njemačke, Danske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Jermenije, Finske, Ukrajine, Rusije, Bjelorusije, Ujedinjenog kraljevstva, Češke, Mađarske, Rumunije i Crne Gore završilo je obuku o slobodi medija, koja se organizovala u okviru projekta “FreeOurMedia! MediaFreedom in Europe - LimitedEdition?”.

"Evropska mreža koja okuplja organizacije koje se bave medijima i mlade novinare, European Youth Press-om, u partnerstvu sa crnogorskom članicom, NVO Mladiinfo Montenegro, organizovala je u Podgorici trening za ambasadore slobode medija od 29. aprila do 3. maja", saopšteno je iz organizacije Mladiinfo Montenegro.

Tokom četiri dana mladi novinari iz različitih televizija, časopisa, novina, portala, radio stanica, širom Evrope, pravili su strateški plan za borbu za medijsku slobodi kako u svojim zemljama tako i globalno. Diskutovali su o problema sa kojima se novinari suočavaju u njihovim zemljama.

U toku treninga osim strategije dogovorena je i izrada onlajn platforme na kojoj će, u saradnji sa drugim internacionalnim organizacijama koje se bave medijima, biti objavljivani primjeri kršenja slobode medija, korisni dokumenti, linkovi i alatke za borbu za medijsku slobodu. Osim platforme rezultat projekta biće i strip kao jedno od sredstava za promociju kako samog projekta, tako i teme.

Prije još jednog treninga koji je planiran za drugu polovinu jula u Berlinu, uslijediće javne lokalne konsultacije.

Ambasadori medijskih sloboda imaju zadatak da prouče koja su to kršenja slobode medija u njihovim zemljama, ali i da, zajedno sa kolegama novinarima, pokušaju naći i neka rješenja.

"S obzirom na to da se 3. maj obilježava kao Dan slobode medija, sa učesnicima smo razgovarali i o stanju u njihovim zemljama", saopšteno je iz organizacije Mladiinfo Montenegro.

„Iako je Finska prva na listi Reportera bez granica, sa najvećim indeksom medijskih sloboda i kod nas ima problema. Najprisutnija je samocenzura. Naročito kada je u pitanju „Ukrajinska kriza“, jer se novinari plaše reakcije Rusije, jer se ipak graničimo sa njima. Finska je mala zemlja pa često novinari poznaju lično političare i onda se ustručavaju da pišu loše o njima, jer znaju da ne bi dobili izjavu ukoliko bi ih kritiovali“, otkrila je Anna Saraste, novinar iz Finske.

„Danska je sređena zemlja, nemamo problem sa zakonima, mogu reći da kod nas skoro da ne postoji korupcija, uslovi za rad novinara i medija su veoma dobri, ali ipak ne mogu reći da postoji sloboda medija. Ugrožava je samocenzura, ali ne zbog pritiska političara, već kad su pitanju neki „internacionalni“ problemi. Veoma smo oprezni kada izvještavamo o terorističkim organizacijama, jer se lašimo da bi mogli da nam se osvete. Obezbjedjenje je zato veoma strogo u zgradama gdje su mediji“, kaže Johannes Skov Andersen, danski mladi novinar.

„Stanje u Njemačkoj kada je u pitanju sloboda medija nije kritično, ali naravno i mi imamo nekih problema. Cenzura postoji kad je u pitanju imigracija, više se radi o samocenzuri, jer u Njemačkoj postoji pokret koji govori da mediji lažu. Imali smo čak i napade na novinare, grafite na zgradama medija, lomljenje prozora“, rekla je Sevil Savas iz Njemačke.

„Teško je govoriti o slobodi medija u Rusiji. Nas, kao mlade novinare na početu karijere niko ne dira, jer nas još smatraju djecom pa se i ne obaziru. Mada, najveći problem u Rusiji je ustvari samocenzura. Ali, nama je to u tradiciji. Takodje stvar tradicije je i da je bitnije ono što je izmedju redova nego sami tekst“, izjavila je Diana Kosolabova, novinarka iz Rusije.

„Bosna i Hercegovina je naravno specifična, kao i sve balkanske zemlje. Prisutna je i cenzura i samocenzura, najviše zbog straha od političara. To je povezano i sa finansijskom nestabilnošću. Imamo i mnogo medija iza kojih stoje političke partije, ili koji su direktno u njihovom vlasništvu. Bilo je upada u prostorije medija, a najviše imamo napada na novinare, naročito verbalnih. Uvrede dobijaju ne samo novinari, već i urednici i vlasnici medija. Problem nam pravi i pravosudje jer gradjanske tužbe novinara, kada se žale na napade traju predugo i iako ih ima dosta svega par njih je dosqd procesuirano“, ističe Azem Kurtić, novinar iz Bosne i Hercegovine.

"Zaključak je da kršenje medijskih sloboda nije strano ni najrazvijenijim zemljama, pa se sa tim problemom bore i u Danskoj, Finskoj, Njemačkoj, ali su ipak problemi manji nego u regionu, ali i na istoku. Značajno je da postoje mladi, motivisani ljudi, spremni da se zalažu za slobodu medija, sposobni da uvide njihovo kršenje i željni da nadju načine za borbu protiv toga", naglašavaju iz organizacije Mladiinfo Montenegro.

(Foto: Mladiinfo Montenegro)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније