Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 05. 2015. 10:08   >>  10:41 64

AMFILOHIJE PORUČIO

SPC neće granice fildžan države

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori ne može kao svoje prihvatiti državne granice avnojske fildžan-države, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

„Neka naša uvažena vlast shvati da ne može nesmjestiva, bezgranična, Hristova Crkva da bude u granicama avnojevske fildžan-Crne Gore“, rekao je Amfilohije juče u manastiru Kosmač na Skadarskom jezeru.

On je to rekao, kako je saopšteno iz Mitropolije, komentarišući zahtjev državnih zvaničnika da Crkva u Crnoj Gori saobrazi svoju misiju sa granicama nezavisne crnogorske države.

Amfilohije je rekao da Crkva više od dvije hiljade godina ima svoje ustrojstvo, a da su se sve državne granice mijenjale kroz istoriju. „Evo, ovaj hram su recimo gradili Mrnjavčevići. Po njima su oni bili okupatori, tako i Nemanjići. Pa onda redom – sve okupator do okupatora – do mitropolita Amfilohija“.

„ Sad me onaj Krivomozgić proglasio za okupatora Cetinjskog manastira, i to sa Lovćena. Otišao gore da se ruga Svetom Petru Drugom, Lovćenskom Tajnovidcu, da pored njegovih moštiju priča takve sulude besmislice misleći da tako služi Bogu i ovoj državi“, kazao je Amfilohije.

On je rekao i da iz dva razloga nijesu pitali nadležne državne organe za dozvolu da obnove manastirsku crkvu Svetog Georgija na Kosmaču.

„Priznajem, nijesmo ih pitali. Prije svega, zato što oni u Boga ne vjeruju. Kako oni uopšte mogu razmišljati o tome kako treba graditi, obnavljati i čuvati hramove ako u Boga ne vjeruju“, kazao je Amfilohije.

On je, dodaje se u saopštenju, objasnio da onaj koji ne poznaje suštinu i smisao hrama, ne može znati ni kako treba čuvati taj hram.

„Drugo, za takve su hramovi kamenje iz prošlosti koje samo treba konzervirati“, kazao je on i dodao da to što je Mitropolija crnogorsko-primorska učinila sa Kosmačom, da je isto to učinila sa svim manastirima na Skadarskom jezeru koji su bili pretvoreni u ruševine po kojima su svojevremeno plandovale i crkavale koze“, dodao je Amfilohije.

On je rekao da je svuda na takvim mjestima pisalo da je taj „spomenik“ pod zaštitom države.

„Gdje god stoji taj natpis, garantovano se vidi ruševina“, rekao je Amfilohije.

On je kazao da je Crkva u početku dobro sarađivala sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture, sve dok su na njegovom čelu bili zaista stručni ljudi.

„Međutim, kad su kasnije počeli da po partijskoj liniji postavljaju direktore Zavoda i Uprave, stvari su postale drugačje. Sad oni hoće da uče nas kako treba da čuvamo ćivot Svetog Vasilija Ostroškog“, naglasio je Amfilohije.

On je kazao da je Mitropolija crnogorsko-primorska bila prinuđena da izvrši građevinske opravke u manastiru Ostrogu zbog toga što je postojala opasnost da se sruši ćivot Svetog Vasilija Ostroškog.

„Napali su me zbog toga, čak i zabranili radove jer ih nijesmo pitali. Koga, međutim, da pitamo? Da nijesmo to uradili prošle godine, srušio bi se ćivot Svetoga Vasilija Ostroškog. A da čekamo njih godinu, dvije, tri, da oni nama odgovore, pa da nam onda daju svoje uslove, e pa neće biti tako“, poručio je Amfilohije.

On je dodao da Crkva poštuje državu. „Neka država postavi stručne ljude na čelo institucija za zaštitu kulturnog blaga, pa ćemo onda sarađivati. Crkva ima takve ljude, stručnjake, najbolje arhitekte, arheologe, najbolje znalce koje angažujemo“.

„Oni su ne samo odavde nego ih angažujemo od Italije do Srbije. I onda možemo da se na pravi način brinemo o hramovima, jer za nas oni nijesu mrtvačnice nego živonosni izvori. Stoga je za Crkvu od izuzetne važnosti da na čelu institucije za zaštitu kulturnog blaga budu stručni ljudi“, poručio je Amfilohije.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари64

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније