Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 05. 2015. 14:29 >> 14:22

PROTEST OPZICIJE

Partija penzionera za zajedničko djelovanje

Partija udruženih penzionera i invalida Crne Gore (PUPI) zalaže se za brže procese i proteste koji će dovesti do promjena i smjene režima, putem fer, slobodnih i demokratskih izbora, zbog čega je neophodno zajedničko djelovanje, poručili su njeni predstavnici.

Predsjednik PUPI-a, Vojo Vuletić, kazao je da penzionere, bez obzira na političku, vjersku, nacionalnu i etničku pripadnost, treba da ujedini borba za golu egzistenciju, zbog čega je neophodno složno i jedinstveno djelovanje u cilju obezbjeđenja uslova za bolji i podnošljiviji život.

„U tom smislu treba da se u nekoliko opština zajednički okupimo, sagledamo i analiziramo realnu situaciju i damo punu podršku organizatorima i aktivnostima na organizovanju protesta, kako bi se došlo do prelazne vlade i stvaranja uslova za slobodne i poštene izbore“, naveo je Vuletić u saopštenju.

On je dodao da bi se na taj način došlo do veće slobode, demokratije i ljudskije Crne Gore, a time i pravednijeg položaja penzionera, invalida i drugih osiromašenih građana.

„Prvo naše okupljanje biće narednih dana u Podgorici, o čemu će organizacioni odbor obavijestiti javnost“, najavio je Vuletić.

On je poručio da je teško ekonomsko-socijalno i ukupno stanje u zemlji dovelo penzionere i invalide u ponižavajući socijalni položaj.

„Ako je prema mišljenju premijera Mila Đukanovića i Vlade gorivo za crnogorske prilike luksuz, onda ispada da je i sam život penzionera postao luksuz“, rekao je Vuletić.

On je kazao da je zdravstvena zaštita penzionera i invalida neadekvatna i nepotpuna, kao i da ta populacija, zbog niskih primanja, teško dolazi do skupih lijekova, kojih uglavnom nema na pozitivnim listama Fonda zdravsta, ni u državnim apotekama.

„Dugo se čeka na specijalističke preglede, što dodatno pogoršava i ugrožava težak položaj penzionera i invalida“, naveo je Vuletić.

On je dodao da je minimalna potrošačka korpa, koja iznosi oko 804 EUR, već dostigla iznos tri prosječne crnogorske penzije.

„Kradu nam i obezvrijeđuju penzije i godine života, a posljednje usklađivanje penzija sa rastom plata i troškova života urađeno je 2012. godine. Nasuprot tome, cijene mnogih proizvoda i usluga su trostruko ili više porasle“, upozorio je Vuletić.

On smatra da zbog bijednog, teškog, ponižavajućeg i bezizlaznog stanja, nijesu rijetki slučajevi da penzioneri sebi oduzimaju živote.

„Surova, teška i gorka istina je bespesperktivnost našeg potomstva. Njihova krajnja i neizbježna sudbina je Biro rada i put prema svjetskom tržištu, odnosno odlazak u najamnički rad u razvijenije, bogatije i perspektivnije zemlje. Jedino što im u nasljeđe ostavljamo su enormni dugovi za njih i njihovu nerođenu djecu“, poručio je Vuletić.

On je podsjetio da prosječna penzija iz godine u godinu opada, dok se broj penzionera povećava, iako to ne dovodi do rasta broja zaposlenih.

„U posljednjih pola godine broj penzionera koji primaju penziju do 100 EUR porastao je sa 3,75 hiljada na 4,4 hiljade, sa tendencijom rasta, što je poražavajuća činjenica. Suvišan je svaki komentar tome“, rekao je Vuletić.

On je dodao da su penzioneri, invalidi i svi obespravljeni građani primorani da se svim dozvoljenim demokratskim sredstvima bore i izbore za bolji materijalni položaj.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније