Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 05. 2015. 18:37 >> 20:09
4

ZBOG NAJAVLJENOG OTPORA

Ponovo zabranjena LGBT šetnja u Nikšiću

Uprava policije po drugi put je zabranila “Akademsku šetnju ponosa” koja je bila zakazana za 8. maj, saopšteno je iz LGBT Foruma Progres.

Nevladine organizacije Hiperion i LGBT Forum Progres, planirale su da uz organizovanje prve Povorke ponosa u Nikšiću obilježe i Dan Evrope, Dan pobjede nad fašizmom, kao i dvije godine od usvajanja Vladine Strategije za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori.

Iz LGBT Foruma Progres podsjećaju da je raniju šetnju ponosa, koja je bila zakazana za 24. april, policija takođe zabranila pod obrazloženjem da je sami skup visokog bezbjednosnog rizika i pojačane opasnosti za narušavanje javnog reda i mira.

Ovog puta policija je saopštila organizatorima da je jedna grupa lica planirala da pruži aktivni otpor.

"Policija je i ovog puta dala potpuno isto obrazloženje, s tim da smo na današnjem organizovanom sastanku kojem su priustvovali predstavnici nevladinih organizacija organizatora sa rukovodiocem CB Nikšić, gospodinom Miloradom Žižićem, informisani da je identifikovana grupa lica koja je najavila pružanje aktivnog otpora a na koju bi se moglo pozitivno uticati", kazali su iz Foruma Progres.

Organizatori iskazuju žaljenje što se uoči IDAHO konferencije, značajnog međunarodnog skupa, Vlada Crne Gore po drugi put odlučila za zabranu javnog okupljanja LGBT zajednice.

"Neprihvatljivo je za organizatore i LGBT zajednicu u cjelini da se sloboda okupljanja od strane države može osigurati i omogućiti jedino u Podgorici i to zato što se održava u djelu grada iz kojeg je moguće u potpunosti isključiti javnost i u kojem nema stambenih blokova", ističu iz Foruma Progres.

Takođe, iskazuju žaljenje i razočarenje što ni ovog puta Uprava policije nije ponudila alternativnu lokaciju i alternativni termin održavanja.

"Nevladine organizacije “Hiperion” i “LGBT Forum Progres” vjeruju da Uprava Policije ima sve kapacitete i resurse, ukoliko ima političke volje, da omogući i podrži prvu Povorku Ponosa u Nišiću", dodoaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније