Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 05. 2015. 18:17   >>  18:10

BOJADŽIĆ OCIJENIO

Decentralizacija povećava odgovornost lokalnih vlasti

Proces decentralizacije povećava značaj lokalnih vlasti, ali i njihovu odgovornost, jer su građani na lokalnom nivou u mogućnosti da direktno i neposredno učestvuju u kreiranju javnih politika i donošenju odluka, ocijenio je generalni sekretar Zajednice opština Crne Gore, Refik Bojadžić.

Na dvodnevnoj konferenciji koja je u organizaciji Misije OEBS-a u Crnoj Gori i ODIHR-a održana u Budvi, istaknut je značaj transparentne i odgovorne lokalne samouprave.

Vršilac dužnosti šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Dan Redford kazao je da se ne smije potcijeniti značaj pružanja podrške institucijama na lokalnom nivou u njihovim stalnim stremljenjima da pruže što bolje usluge građanima putem kreiranja transparentnijeg, odgovornijeg i pouzdanijeg sistema lokalne uprave.

On je naglasio da je pitanje javnog integriteta temeljni elemenat promovisanja prakse dobrog upravljanja u javnoj upravi, naročito na lokalnom nivou.

Bojadžić je ocijenio da proces decentralizacije povećava značaj lokalnih vlasti, ali i njihovu odgovornost.

"Jer su građani na lokalnom nivou u mogućnosti da direktno i neposredno učestvuju u kreiranju javnih politika i donošenju odluka“, kazao je on.

Kako je saopšteno iz OEBS-a, učesnici konferencije imali su priliku da se upoznaju sa ulogom nevladinog sektora u promovisanju transparentnosti i javne etike, kao i potrebom da građani budu dobro informisani kako bi bili u stanju da u potpunosti razumiju, nadgledaju i ocjenjuju finansijsku politiku i prioritete svojih lokalnih organa.

Na konferenciji su razmatrana i pitanja sukoba interesa u vezi sa lokanim službenicima i funkcionerima.

"Pitanja koja se tiču kodeksa ponašanja javnih službenika, sistema objavljivanja njihovog imovinskog stanja i interesne povezanosti, te kampanje edukovanja javnosti i podizanja svijesti prepoznata su kao ključni elementi za djelotvorno otkrivanje i prevenciju sukoba interesa", dodaje se u saopštenju.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније