Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 05. 2015. 16:57 >> 18:51

OSUDE NAPADA

Camović: Zakonom pojačati zaštitu novinara

Sindikat medija Crne Gore najoštrije je osudio nove napade kojima su izloženi novinari u Bijelom Polju i Kolašinu i traži da se, kroz Krivični zakonik pojača zaštita novinara. "Apelujemo na nadležne da reaguju u skladu sa svojim ovlašćenjima i utvrde ko su napadači i iz kojih motiva su demolirali automobile koleginice Zorice Bulatović u Kolašinu i kolege Milovana Novovića u Bijelom Polju", navodi se u reagovanju koje potpisuje predsjednica Sindikata medija Marijana Camović.

“Policija do sada nije pokazala zavidne rezultate kada je u pitanju rješavanje slučajeva napada na zaposlene u medijima, ali mi nemamo izbora osim da apelujemo na policiju i tužilaštvo da savjesno rade svoj posao i da se nadamo da će u ovim slučajevima to dati rezultate”, navodi se u saopštenju.

Sumnje koleginice Bulatović da je do napada došlo zbog tekstova koje je objavljivala, a čemu je prethodila serija primitivnih i mizoginih uvreda koje trpjela zbog posla kojim se bavi, treba ozbiljno istražiti jer je nedopustivo da se takve stvari dešavaju, smatraju u Sindikatu medija.

“Takođe, ovi i svi prethodni napadi na zaposlene u medijima potvrđuju da aktuelni način zaštite koji imamo nije djelotvoran i da je neophodno uvesti dodatne članove u Krivični zakonik kako bi se pojačala zaštita novinara, novinarki i ostalih zaposlenih u medijima koji rade na terenu, za šta se Sindikat medija, zajedno sa Akcijom za ljudska prava, zalaže od svog osnivanja”, zaključuje se u saopštenju.

HRA: Propisati nova krivična djela

Akcija za ljudska prava (HRA) apelovala je na službenike policije i državno tužilaštvo da hitno i djelotvorno istraže posljednje napade na novinare.

"Ovi primjeri, nažalost, još jednom pokazuju opravdanim propisivanje novih krivičnih djela u cilju pojačane zaštite novinara u obavljanju profesionalnih zadataka - Sprječavanje novinara u vršenju profesionalnih zadataka i Napad na novinara u vršenju profesionalnih zadataka", navodi se u reagovanju HRA.

Time bi, smatraju u toj nevladinoj organizaciji, novinari dobili jednaku zaštitu u obavljanju profesionalnih zadataka kao i službena lica u obavljanju službenih radnji.

"Istovremeno bi se doprinijelo, ne samo boljoj zaštiti novinara, već i jačanju svijesti o značaju novinarske profesije i njihovoj važnoj ulozi u svakom demokratskom društvu", zaključili su iz HRA.

PzP: Napadi na novinare nijesu put u Evropu

Napadi na novinare nijesu put u Evropu, već putovanje u prošlost i podsjećanje na vrijeme kada je pojam građanskih i ljudskih sloboda bio nepoznat, ocijenjeno je iz Pokreta za promjene.

Iz te partije su najoštrije osudili najnoviji napad na novinarku Dnevnih novina Zoricu Bulatović i dopisnika Dana Milovana Novovića, i pozvali ministarstra unutrašnjih poslova Raška Konjevića “da počne ozbiljno da se bavi svojim poslom”.

“Smatramo da je u ovakvoj situaciji u kojoj se Crna Gora nalazi, kada je bezbjednosni sistem i život običnih građana ugrožen usljed mafijaških obračuna, neumjesno i krajnje neodgovorno da se Ministar unutrašnjih poslova bavi kampanjom za NATO integracije i unutarstranačkim pretkongresnim pozicioniranjem”, kaže se u reagovanju.

To je, kako su naveli iz PzP-a, još jedan pokazatelj da novinari nijesu sigurni i da im se konstano onemogućava da rade svoj posao profesionalno i objektivno.

Prema njihovim riječima, sloboda medija je odavno dovedena u pitanje, a samim tim funkcionisanje slobodnog i demokratskog društva.

“Napadi na novinare sigurno nijesu put u Evropu za koju se zalažu crnogorski vlastodršci, već putovanje u prošlost i podsjećanje na vrijeme kada je pojam građanskih i ljudskih sloboda bio još nepoznat”, zaključuje se u reagovanju. (Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније