Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 05. 2015. 14:03 >> 13:57

MOĆ HUMANOSTI

Svjetski je dan Crvenog krsta

Svjetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca obilježava se danas, u znak sjećanja na Anri Dinana, jednog od osnivača Pokreta.

Crveni krst Crne Gore (CKCG) počinje sprovođenje tradicionalne “Nedjelje Crvenog krsta“, koja traje do 15. maja.

U 2015-oj, Međunarodni pokret obilježava 50-godišnjicu ustanovljavanja Osnovnih principa Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, što je i povod ovogodišnje Međunarodne konferencije Pokreta -  „Moć humanosti: Osnovni principi na djelu“.

Generalna sekretarka CKCG, Jelena Dubak, saopštila je da ovaj datum “obavezuje na još veći humanitarni angažman, stalnu modernizaciju i osavremenjavanje naših programa i odgovora na složene i brojne izazove, kako bi, u pravom smislu, dostigli nivo savremenih evropskih i svjetskih društava Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca”.

Za CKCG kaže da je na dobrom putu. “To potvrđuju brojni donatori koji u nama prepoznaju pouzdanog partnera u realizaciji humanitarnih programa i projekata. To potvrđuju i brojni mladi volonteri, koji se sve masovnije uključuju u naš humanitarni rad, kao i građani koji nam pružaju podršku”, saopštila je Dubak.

Ona je istakla da državne i lokalne vlasti u Crvenom krstu imaju sigurnog partnera, s razvijenim organizacionim i volonterskim potencijalom. “Za potpunije jačanje naših kapaciteta, posebno na lokalnom nivou, očekujemo veću podršku i definisanje položaja našeg Nacionalnog društva, primjerenog njegovom mjestu i ulozi, a u interesu stvaranja preduslova za još kvalitetniji i efikasniji odgovor na brojne humanitarne izazove”, saopštila je Dubak.

Ona je rekla da su pred Crvenim krstom i dalje brojni i zahtjevni zadaci pružanja pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva i da im je potrebna pomoć svih. “Građana – da se uključe u naše volonterske aktivnosti i pomognu sprovođenje programa, kompanija i drugih privrednih subjekata, kao i međunarodnih i drugih organizacija – da nam pruže podršku da pomognemo najugroženijima, države i njenih organa na svim nivoima – da prepoznaju našu ulogu na pravi način i u skladu sa njom sarađuju sa nama, medija – da nam pomognu u promovisanju pozitivnih primjera volonterizma, humanosti, solidarnosti i na taj način doprinose širenju humanih principa”, navela je Dubak.

Iskoristila je priliku i da svim volonterima, aktivistima, članovima Crvenog krsta, kao i svim humanim ljudima, čestita njihov Dan.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније