Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Anadolija ]

11. 05. 2015. 19:43 >> 19:39

POLICIJA I ROMSKE ORGANIZACIJE

Zajedno protiv ugovorenih brakova Romkinja

Ugovoreni brakovi za djevojčice između 13 i 15 godina, jedan su od najvećih problema sa kojima se suočava romska populacija u Crnoj Gori. Roditelji svoju djecu ispisuju iz Osnovnih škola, kako bi putem ugovorenog braka svoje kćerke prodali između 200 eura i 15 hiljada eura.

Tim povodom, formiran je tim za podršku Romima, Aškalima i Egipćanima (RAE), koji čine predstavnici romskih organizacija i pripadnici crnogorske policije. Akcenat će prvenstveno biti na sprječavanju ugovorenih brakova.

Fana Delija, iz NVO Centar za Romske inicijative, kazala je danas nakon sastanka sa pripadnicima podgoričke policije da su dječiji ugovoreni brakovi veliki problem za romsku zajednicu.

„Nama iz romskih organizacija, trebalo je deset godina da pričamo o problemu sa kojim se romske djevojčice svakodnevno susrijeću. Roditelji ih ispisuju iz škole sa 13 godina, kako bi djevojče prodali. Nemamo ni jedan slučaj da se protiv roditelja koji svoje dijete ne šalje u Osnovnu školu pokrenuo krivični postupak, a svi znamo da je osnovno obrazovanje obavezno. Zato se nadam da će ovaj tim pomoći da umanjimo fenomen ugovorenih brakova“, istakla je Delija.

Ona je poručila da su od 2012. godine evidentirali 21 slučaj ugovorenih brakova. Ističe da se prilikom ugovaranja braka za djevojčice plaća do 15 hiljada eura. Međutim, do sada nije podnijeta ni jedna krivična prijava protiv roditelja djevojčica.

„Sve se završava na upozorenjima, jer nema dokaza da je novac koji je predat, za ugovoreni brak. Ako ne reagujemo pravovremeno, ništa nismo uradili. U junu 2014. smo imali jedan slučaj, i zahvaljujući Upravi policije Nikšić spriječili smo djevojku da ode u Švedsku, gdje je brak bio i ugovoren“, kazala je Delija.

Slavko Milić, načelnik Odjeljenja za suzbijanje maloljetničke delikvencije i nasilja u porodici u Centru bezbjednosti Nikšić kazao je da je Uprava policije još 2011. pokazala spremnost da učestvuje u svim aktivnostima na izradi strateških dokumenata.

„Kroz edukacije koje smo sticali godinama, željeli smo i želimo da pomognemo romskoj i egipatskoj zajednici da se aktivnije uključe u društvene tokove Crne Gore“, poručio je Milić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније