Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 05. 2015. 10:44 >> 10:36
1

UREĐAJI ZA DIGITALIZACIJU

Počela isporuka za socijalno ugrožene

Isporuka uređaja za prijem digitalnog signala za socijalno ugrožene građane počela je danas. Podsjećamo, Vlada Crne Gore je obezbijedila uređaje, bez naknade, za više od 14 hiljada građana, koji su korisnici prava na materijalno obezbjeđenje i ličnu invalidninu, u skladu sa Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti. Isporuka će trajati do 17. juna 2015. godine, a uređaji će građanima biti dostavljeni na kućnu adresu.

 

Prve uređaje, kako je saopšteno, građanima su uručili potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Vujica Lazović i ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević.

Lazović je set top boks za prijem digitalnog signala uručio četvoročlanoj porodici Boričić, koja živi u Podgorici, kao podstanari.

 "Danas smo porodici Boričić uručili uređaj za prijem digitalnog signala. Neophodno je da kroz ovu akciju obezbijedimo da svi građani, koji primaju materijalno obezbjeđenje porodice i ličnu invalidninu, budu uključeni u proces digitalizacije. Prelaskom sa analognog na digitalni signal, Crna Gora ulazi u novu fazu, koja će korisnicima obezbijediti kvalitetniji signal, bolju sliku, veći komfor. Istovremeno, ovaj proces će pružiti mogućnost za tzv. digitalnu dividendu, odnosno, oslobodiće se jedan frekvencijski spektar, koji ćemo putem javnog nadmetanja moći da ponudimo lokalnim operatorima za usluge visoke tehnologije. Digitalizacija je naša obaveza koju smo prihvatili i potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju," rekao je Lazović.

Zahvalivši se na donaciji, Dušica Boričić je rekla da će im uređaj biti od koristi, jer „sigurno ne bi bili u mogućnosti da ga kupe od redovnih primanja“.

Sa druge strane, ministarka Kovačević set top boks je uručila Jadranki Gogić, samohranoj majci iz Podgorice.

"Vlada je obezbijedila 410 hiljada eura da bi korisnici materijalnog obezbjeđenja i lične invalidnine besplatno dobili ovaj uređaj. U skladu sa našim evidencijama, to je preko 14 hiljada porodica. Danas smo posjetili gđu Gogić, koja živi u skučenom prostoru, mjesečno izdvaja 120 eura za stanarinu, a ukupno prima negdje oko 100 eura. Smatram da je ovo izuzetno značajna akcija, imajući u vidu da je riječ o socijalno ugroženim kategorijama stanovništva i te porodice vjerovatno ne bi bile u mogućnosti da izdvoje sredstva za nabavku ovog uređaja. Ministarstvo rada i socijalnog staranja, u saradnji sa Ministarstvom za informaciono društvo i telekomunikacije i Kancelarijom UNDP, će osigurati da svim korisnicima, iz ovih kategorija stanovništva, uređaj bude dostavljen na kućnu adresu", naglasila je Kovačević.

 „S obzirom da sam samohrana majka, da imam ograničene prihode, a da su mjesečni troškovi života inače visoki, meni ovo puno znači. Inače ne bih uspjela da obezbijedim sebi taj uređaj, s obzirom na kvalitet života. Ovaj uređaj će nam omogućiti i bolju sliku, a i jednostavan je za rukovanje,“ rekla je Jadranka Gogić.

Predstavnici firme Kimtec koji su zaduženi za distribuciju uređaja za prijem digitalnog signala, danas su donirali dva tableta porodici Boričić i Gogić

Podsjećamo, uređaji za prijem digitalnog signala neće biti potrebni onima koji su već korisnici kablovske televizije i imaju risivere, dok se Set Top Boksovi u slobodnoj prodaji mogu kupiti po cijeni od oko 30 eura.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније